Τίτλος: Αντίκτυποι Δηλώσεων Υπουργών του Ισραήλ και Αντίμετρα της Βρετανίας

Τίτλος: Αντίκτυποι Δηλώσεων Υπουργών του Ισραήλ και Αντίμετρα της Βρετανίας

Οι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, αντέδρασαν στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από τη Βρετανία λόγω αμφιλεγόμενων δηλώσεών τους. Ο Σμότριχ, μέσω ανάρτησης στο X, επεσήμανε ότι η βρετανική εντολή και η Λευκή Βίβλος του 1939 δεν ισχύουν πια, ωστόσο υπογράμμισε ότι η «μονομέρεια και η υποκρισία» συνεχίζουν να υφίστανται.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του μελετά την επιβολή κυρώσεων κατά των δύο υπουργών, αναφέροντας τις αποκρουστικές δηλώσεις τους και τις ανησυχητικές ενέργειες στη Δυτική Όχθη. Οι υπουργοί αντέτειναν ότι η Βρετανία προσπαθεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη του Ισραήλ και οι Σμότριχ και Μπεν Γκβιρ τόνισαν ότι δεν φοβούνται τις απειλές και θα συνεχίσουν να ενεργούν προς το συμφέρον του κράτους τους.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ διευκρίνισε ότι οι βρετανικές ημέρες εντολής έχουν παρέλθει και εξέφρασε την αντίθεσή του στη Λευκή Βίβλο, ένα έγγραφο που περιόριζε την εβραϊκή μετανάστευση. Τον Αύγουστο, είχε προκληθεί σάλος από δηλώσεις του, όπου υποστήριξε ότι η πείνα των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι δικαιολογημένη για την απελευθέρωση ομήρων, γεγονός που καταδίκασαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε αποκαλύψει ότι επεξεργαζόταν πριν την αποχώρησή του πιθανές κυρώσεις κατά των δύο υπουργών, αντανακλώντας την ανησυχία που προκαλούν οι δηλώσεις τους.

Πηγή: documentonews.gr