Τίτλος: Η Δολοφονία του Χασάν Νασράλα και οι Επιπτώσεις στην Πολιτική Σκηνή της Μέσης Ανατολής

Τίτλος: Η Δολοφονία του Χασάν Νασράλα και οι Επιπτώσεις στην Πολιτική Σκηνή της Μέσης Ανατολής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε προφητική δήλωση στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη πρόσφατα, πριν επιβεβαιωθεί η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της Μέσης Ανατολής. Η κατάσταση στην περιοχή φαίνεται πλέον πιο τεταμένη από ποτέ, καθώς μετά από 11 μήνες έντασης, η δολοφονία τοποθετεί την περιοχή σε άγνωστες συνθήκες.

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Τεχεράνη, που αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απόφαση. Αν απλώς καταδικάσει με θυμό τις εξελίξεις ή καλέσει για απροσδιόριστες δράσεις, η αξιοπιστία της θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Αντίθετα, μπορεί να επιλέξει το δρόμο της λογικής, συμβουλεύοντας την Χεζμπολάχ να αποδεχθεί μια εκεχειρία. Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει πως, αν αποφασίσει για στρατιωτικά αντίποινα, θα αντιμετωπίσει έναν στρατό που διαθέτει ανώτερες τεχνολογίες και στρατηγικές.

Η δολοφονία του Νασράλα δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ανακτήσει τις σχέσεις με τη Δύση. Οι πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών του, Sayeed Abbas Araghchi, με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την πυρηνική συμφωνία γίνονται τώρα πιο περίπλοκες. Ο Πεζεσκιάν είχε ήδη εκφράσει απογοήτευση για την απουσία συγκεκριμένων ανταλλαγών σε αντάλλαγμα της μη εκδίκησης για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους μουσουλμάνους να υποστηρίξουν τη Χεζμπολάχ κατά της καταπίεσης. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον είναι αντιμέτωπη με διπλωματική αποτυχία, καθώς ο Νετανιάχου αρνήθηκε να αποδεχτεί τις προτάσεις για εκεχειρία, υπονομεύοντας τις αμερικανικές στρατηγικές. Ο Νετανιάχου, που φαίνεται να κερδίζει δημοτικότητα ενόψει των εκλογών, δείχνει να βρίσκεται στη θέση του οδηγού, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις διαθέσιμες επιλογές τους στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr