Τίτλος: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων

Τίτλος: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων

Μετά την τρίτη μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τη μελλοντική πορεία τους. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε στο 3,25% από 3,5% τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω πτώση, με τις αγορές να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει το 2% μέχρι το 2025.

Η διαπίστωση της Λαγκάρντ ότι δεν θα δεσμευόταν για κάποιο χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων δεν ήταν απροσδόκητη, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι διστακτικοί να προαναγγέλλουν μελλοντικές αποφάσεις, εκτός και αν είναι σίγουροι ότι θα παραμείνουν ανεκτές. Είναι σπάνιο να υπάρχει προαναγγελία μείωσης επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ.

Από την ανακοίνωση και τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης προκύπτει ότι η ΕΚΤ επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η πιθανότητα μίας ακόμη μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι μεγάλη. Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τον επόμενο μήνα, πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% το 2025, νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από αναμενόμενα. Επίσης, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο κίνδυνος ενός πιο σημαντικού πληθωρισμού κάτω από το 2% λόγω αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης είναι αυξημένος.

Η πεποίθηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί σύντομα έχει ενισχυθεί, κυρίως λόγω της πτώσης του πληθωρισμού στο 1,7% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η αρνητική έκπληξη στον τομέα της οικονομίας επηρεάζει τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Μετά την πρόσφατη απόφαση, οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, με πιθανές μεταβολές 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταλήγοντας σε μία επιτόκια καταθέσεων στο 2% το καλοκαίρι.

Πηγή: documentonews.gr