Τιτλος: Σφοδρή αντιπαράθεση φον ντερ Λάιεν και Όρμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Τιτλος: Σφοδρή αντιπαράθεση φον ντερ Λάιεν και Όρμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Αντίθετα από τις παραδοσιακές σκέψεις περί διαχείρισης της μετανάστευσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε αυστηρές επικρίσεις στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενη στις πολιτικές του Όρμπαν που αφορούν τους μετανάστες, η φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για αδυναμία στην εφαρμογή των νόμων, σχολιάζοντας ότι οι αρχές απελευθέρωσαν καταδικασμένους διακινητές και λαθρέμπορους πριν εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους.

Η πρόεδρος με εμφανή ένταση κατηγόρησε τον Όρμπαν, πίσω από τον οποίο βρίσκονται αμφιλεγόμενες πολιτικές, ότι κάνει τα χατίρια του Ρώσου προεδρους Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας τη συνεργασία μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη δράση της Ουγγαρίας που επέτρεψε στην κινεζική αστυνομία να περιπολεί στο έδαφός της και στη χαλάρωση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για Ρώσους πολίτες, γεγονότα που χαρακτήρισε απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία απογοητεύει τον τον ουγγρικό λαό με τις ενέργειές της, ενώ η εκ νέου υποψηφιότητα της Επιτροπής της απαιτεί την υποστήριξη των ευρωβουλευτών σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας παραμένουν τεταμένες. Τα λόγια της βρήκαν υποστήριξη σε φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, όταν ρώτησε αν κάποιος θα κατηγορούσε τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή του 1956.

Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν δεν παρέλειψε να θέσει και ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, κατακρίνοντας τις πρακτικές του Όρμπαν που απομακρύνουν την Ουγγαρία από την ενιαία αγορά.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, αφού κατηγόρησε την Επιτροπή ότι έχει μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο αντί να παραμένει ουδέτερη, εξέφρασε την απορία του για την κριτική της φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι εργάζονται για το καλό της Ευρώπης και αρνήθηκε να αναδείξει τις διαφορές τους δημοσίως.

Κλείνοντας, η φον ντερ Λάιεν έκανε έκκληση προς τον ουγγρικό λαό, τονίζοντας την ενότητα της Ευρώπης και δηλώνοντας ότι οι πολίτες της Ουγγαρίας είναι «καλοί λόγοι» για τη συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον.

Πηγή: documentonews.gr