Ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσει σήμερα, σημειώνοντας την ολοκλήρωση της χρήσης αυτού του καυσίμου για παραγωγή ενέργειας στη χώρα. Αυτή η πρωτοβουλία καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο μέλος της G7 που απομακρύνεται από τον άνθρακα, καθώς έχει αποφασίσει να εξαλείψει πλήρως τη χρήση του έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050. Σχετικά με άλλα κράτη μέλη της G7, η Ιταλία έχει προγραμματίσει την εξάλειψη του άνθρακα μέχρι το 2025, η Γαλλία έως το 2027, και ο Καναδάς έως το 2030. Η Γερμανία προβλέπει ολοκλήρωση μέχρι το 2038, ενώ η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καθορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Το κλείσιμο του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στο Ράτκλιφ-ον-Σορ και λειτουργούσε από το 1967, αποτελεί ορόσημο για τους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα σχέδιά της είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Uniper, η γερμανική εταιρεία που κατέχει τον σταθμό, θα προχωρήσει σε πλήρη διάλυση της εγκατάστασης έως το τέλος της δεκαετίας, με σκοπό τη μετατροπή της περιοχής σε ένα κέντρο τεχνολογίας και ενέργειας χωρίς άνθρακα.
Η ιστορία του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετίζεται στενά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας από τον 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1990. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, σχεδόν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από άνθρακα, ποσοστό που μειώθηκε δραστικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 1% πέρυσι. Η μετάβαση από το άνθρακα έχει συμπεριλάβει τη χρήση φυσικού αερίου, το οποίο θεωρείται λιγότερο ρυπογόνο και κάλυψε το 2023 ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το ένα τέταρτο προήλθε από αιολική ενέργεια και περίπου το 13% από πυρηνική ενέργεια.
«Ο άνθρακας ανήκει πλέον στο παρελθόν», αναφέρει ο Τόνι Μπόσγουορθ από τη μη κυβερνητική οργάνωση Φίλοι της Γης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απομάκρυνσης από το φυσικό αέριο και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την πλευρά του, ο Νταγκ Παρ της Greenpeace UK πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαράξει μια πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Πηγή: documentonews.gr