Τουρκικό ερευνητικό σκάφος αναχωρεί για εξερεύνηση υδρογονανθράκων ανοικτά της Σομαλίας

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος αναχωρεί για εξερεύνηση υδρογονανθράκων ανοικτά της Σομαλίας

Αναχωρεί το Σάββατο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό τα ανοικτά της Σομαλίας, προκειμένου να διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Στην τελετή αποπλου θα παραστεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για επτά μήνες, συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν μέσω τρισδιάστατων σεισμικών μελετών θα αναλυθούν στην Άγκυρα, όπου θα καθοριστούν οι θέσεις γεώτρησης ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών. Η Σομαλία έχει παραχωρήσει άδεια για έρευνες σε 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου στην τουρκική εταιρεία Turkish Petroleum.

Μαζί με το «Oruc Reis» θα αποπλεύσουν και τρία συνοδευτικά πλοία (Zaγanos Pasa, Sancar και Ataman). Ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί ‘Ακτουρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας, ανακοίνωσε ότι το σκάφος θα συνοδεύεται και θα προστατεύεται από την τουρκική «Ναυτική Ομάδα Δράσης Σομαλίας», η οποία περιλαμβάνει τα πλοία TCG Gediz, TCG Gokova και TCG Arif Ekmekci.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αντιπρόεδρος και τομεάρχης ‘Αμυνας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γιανκί Μπαγτζίογλου, έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με την αποστολή πολεμικών πλοίων για να συνοδεύσουν το «Oruc Reis», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί στρατηγικό λάθος, δεδομένων των προφανών απειλών για την ασφάλεια στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr