Τραγωδία στον εορτασμό πολιτισμού στο νησί Σαπέλο με θύματα από την κατάρρευση γέφυρας

Τραγωδία στον εορτασμό πολιτισμού στο νησί Σαπέλο με θύματα από την κατάρρευση γέφυρας

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο όταν κατέρρευσε μία στενή γέφυρα για πεζούς σε προκυμαία που είχε γεμίσει κόσμο, στο νησί Σαπέλο, στην πολιτεία Τζόρτζια. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έπεσαν στο νερό» με την κατάσταση των τραυματιών να παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

Η γέφυρα κατέρρευσε ενώ πλήθος είχε συγκεντρωθεί στην προκυμαία, όπου δένουν τα πορθμεία που συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική χώρα. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν τα πολιτιστικά στοιχεία της κοινότητας των Γκάλα Γκίτσι, που είναι απογόνοι Αφρικανών σκλάβων που εργάζονταν σε παράκτιες φυτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι αυτή η εορταστική εκδήλωση των Γκάλα Γκίτσι, που έπρεπε να είναι χαρούμενη, έχει μετατραπεί σε τραγωδία. Σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα σωστικά συνεργεία και τη δέσμευσή του για υποστήριξη στις τοπικές αρχές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπράιαν Κεμπ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του μέσω του X, επισημαίνοντας ότι τα σωστικά συνεργεία παραμένουν στο σημείο της τραγωδίας. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν ότι η έρευνα για το γεγονός είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι Γκάλα Γκίτσι, οι οποίοι ζουν σε απομονωμένα νησιά και υγροβιότοπους κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό πολιτισμό βασισμένο στις ρίζες τους, ακόμα και δημιουργώντας μια δική τους κρεολική γλώσσα.

Πηγή: documentonews.gr