Βαθμοί Συμπεριφοράς: Το Αμφιλεγόμενο Μέτρο Επιστροφής στην Ιταλική Εκπαίδευση

Βαθμοί Συμπεριφοράς: Το Αμφιλεγόμενο Μέτρο Επιστροφής στην Ιταλική Εκπαίδευση

Επανέρχεται ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που χρονολογείται από την εποχή του Μουσολίνι, με το οποίο θα αξιολογούνται οι μαθητές για τη συμπεριφορά τους. Η ιταλική κυβέρνηση, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επιθετικότητα εις βάρος των δασκάλων, ανακοίνωσε ότι οι «βαθμοί συμπεριφοράς» θα είναι μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου και δίνει στα σχολεία τη δυνατότητα να κρατούν μαθητές στην ίδια τάξη μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που έχουν βαθμό συμπεριφοράς 5 και κάτω θα αναγκάζονται να επαναλάβουν τη χρονιά, ακόμη και αν οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις είναι ικανοποιητικές. Ακόμα, οι μαθητές του λυκείου που θα αποκτήσουν μόλις 6 στον τομέα της συμπεριφοράς θα υποχρεούνται να παραδώσουν τεστ πολιτικής αγωγής. Οι βαθμοί συμπεριφοράς θα επηρεάζουν και την κρίσιμη διαδικασία εξετάσεων που είναι απαραίτητη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, δήλωσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα επαναφέρει την ατομική ευθύνη και τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα δημόσια αγαθά. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υπογράμμισε ότι το μέτρο θα επαναφέρει τον σεβασμό στα σχολεία. Επιπλέον, νέα μέτρα περιλαμβάνουν πρόστιμα από 500 έως 10.000 ευρώ για επιθέσεις ή βία κατά του σχολικού προσωπικού, σε μια περίοδο που οι επιθέσεις κατά των δασκάλων έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους.

Η νομοθεσία αυτή πέρασε αρχικά από την ιταλική Γερουσία και στη συνέχεια υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με 154 ψήφους υπέρ και 97 κατά. Στην κοινωνία, έχουν προκύψει πρόσθετα ζητήματα, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Πηγή: documentonews.gr