Βόρεια Κορέα Σχεδιάζει Να Στείλει Στρατεύματα Στην Ουκρανία Συνοδευόμενη Από τη Ρωσία

Βόρεια Κορέα Σχεδιάζει Να Στείλει Στρατεύματα Στην Ουκρανία Συνοδευόμενη Από τη Ρωσία

Η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν με τη Ρωσία στην Ουκρανία υποδηλώνει σημαντική κλιμάκωση της κατάστασης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του NATO, Μαρκ Ρούτε. Ανέφερε ότι στη συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Γιουν Σουκ Γιολ, συζήτησε τη στενή συνεργασία μεταξύ NATO και Σεούλ, καθώς και θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό-Ειρηνικό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να αποστείλει 10.000 στρατιώτες για να υποστηρίξουν τη Μόσχα, σημειώνοντας ότι κάποιοι αξιωματικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη. Η υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας έδωσε επιπλέον πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει έως και 12.000 στρατιώτες, με 1.500 ειδικές δυνάμεις ήδη στη Ρωσία για προετοιμασία.

Ο Ρούτε και οι αρχές της Αμερικής σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη στρατιωτική παρουσία Βορειοκορεατών στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισαν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία Δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα, πράγμα που δημιούργησε ανησυχίες στην περιοχή.

Η Νότια Κορέα αντέτεινε προτάσεις στον Ρώσο πρεσβευτή σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων από την Βόρεια Κορέα, με την Πιονγκγιάνγκ και τη Μόσχα να προσεγγίζουν περισσότερο την τελευταία περίοδο. Η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ τόνισε ότι η συνεργασία τους εντάσσεται στο διεθνές δίκαιο και δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων της Νότιας Κορέας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την Κίνα να εκφράζει ελπίδες για αποκλιμάκωση και οι σχέσεις ανάμεσα σε Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ να έχουν επιδεινωθεί. Ο Ρώσος πρεσβευτής υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές θέσεις σχετικά με τις αιτίες της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Πηγή: documentonews.gr