Βόρεια Κορέα: Στρατιωτική Συμμετοχή στη Σύγκρουση στην Ουκρανία

Βόρεια Κορέα: Στρατιωτική Συμμετοχή στη Σύγκρουση στην Ουκρανία

Χιλιάδες στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ορισμένοι αξιωματικοί της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους Ρώσους. «Έχουμε πληροφορίες από τις μυστικές μας υπηρεσίες ότι… ορισμένοι αξιωματικοί του βορειοκορεάτικου στρατού βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επεσήμανε ότι περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες σχεδιάζεται να σταλούν για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη ως «πρώτο βήμα προς ένα Παγκόσμιο Πόλεμο». Στους στρατιώτες περιλαμβάνονται χερσαίες δυνάμεις καθώς και «άλλο τεχνικό προσωπικό».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί από τις απώλειές της σε στρατιωτικό προσωπικό. Η Ουκρανία, μαζί με τις δυτικές χώρες, έχει επισημάνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις συγκρούσεις. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα τους ισχυρισμούς του Κιέβου σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα, αν και διεξάγουν έρευνες.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους συμμάχους της να αντιδράσουν εντελώς στην υποστήριξη που παρέχει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προτείνοντας την επιβολή νέων κυρώσεων και την περαιτέρω απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σάβετ, είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε εμπλοκή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: documentonews.gr