Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Δημιουργούς της Μηχανικής Μάθησης με Νευρωνικά Δίκτυα

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Δημιουργούς της Μηχανικής Μάθησης με Νευρωνικά Δίκτυα

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το Νόμπελ Φυσικής 2024 απονεμήθηκε στους John J. Hopfield και Geoffrey E. Hinton «για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα».

«Μας έδειξαν έναν εντελώς νέο τρόπο για τη χρησιμοποίηση των υπολογιστών ώστε να καθοδηγήσουν την ανθρωπότητα στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Χάρη στο έργο τους, η ανθρωπότητα έχει πλέον ένα πλεονέκτημα στην εργαλειοθήκη της. Η μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα φέρνει την επανάσταση στην επιστήμη, στη μηχανική αλλά και την καθημερινή ζωή. Το πώς θα χρησιμοποιηθεί η μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα στο μέλλον εξαρτάται από το πώς εμείς οι άνθρωποι θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα απίστευτα ισχυρά εργαλεία, που είναι ήδη παρόντα σε πολλές πτυχές της ζωής μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Το βραβείο επιβραβεύει τα θεμελιώδη επιτεύγματα των δύο επιστημόνων, που έχουν ανοίξει νέες προοπτικές και δυνατότητες στην κατανόηση και την εφαρμογή της τεχνολογίας. Μέσα από τις ανακαλύψεις τους, η μηχανική μάθηση έχει επηρεάσει ποικίλους τομείς, από την επιστήμη έως την καθημερινότητα.

Πηγή: documentonews.gr