Υποχρέωση των κρατών να συλληφθεί ο Πούτιν αν παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία

Υποχρέωση των κρατών να συλληφθεί ο Πούτιν αν παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας, Άντρι Κόστιν, ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα του Ρώσου προεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να παραστεί στην σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία το επόμενο μήνα. Κάλεσε τις αρχές της Βραζιλίας να προβούν στην εκτέλεση του εντάλματος σύλληψής του αν αποφασίσει να εμφανιστεί.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν τον Μάρτιο του 2023, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου, συγκεκριμένα για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία ωστόσο απορρίπτει τις κατηγορίες και το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει το ένταλμα ως “μηδενικό και άκυρο”.

Ως κράτος-μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί με το ΔΠΔ, σύμφωνα με τον Κόστιν. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βραζιλία θα τον συλλάβει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας και τηρεί τις ευθύνες των ηγετών που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις.

Η Βραζιλία έχει στείλει πρόσκληση στον Πούτιν για τις συναντήσεις της G20, αλλά δεν έχει λάβει καμία επιβεβαίωση σχετικά με την συμμετοχή του. Αν και ο Πούτιν δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση της BRICS στη Νότια Αφρική, είχε συμμετάσχει διαδικτυακά. Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΔΠΔ έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης και για άλλους Ρώσους αξιωματούχους, που εμπλέκονται σε παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του Πούτιν για την G20, δηλώνοντας μόνο ότι θα υποβληθεί ανακοίνωση όταν ληφθεί απόφαση. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά, με το ΔΠΔ να επαναλαμβάνει ότι οι χώρες μέλη έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται με τις αποφάσεις του.

Πηγή: documentonews.gr