Κρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων στην Χαλκιδική, αποκάλυψε ο θάνατος ενός Τσέχου, υπηκόου ρωσικής καταγωγής, πριν από λίγο καιρό στην περιοχή. Ο 62χρονος μαζί με την γυναίκα του, ήταν ιδιοκτήτες βίλας στη Νέα Σκιώνη, στην οποία κατά καιρούς, είχαν βρει καταφύγιο μέλη ομάδας εκτελεστών, που δρούσαν κυρίως στα Βαλκάνια.

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, ο αιφνίδιος θάνατος ενός Τσέχου υπηκόου ρωσικής καταγωγής στις 29 Φεβρουαρίου στην Χαλκιδική σήμανε συναγερμό στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Όταν ο 62χρονος Νικολάι Σαπόζνικωφ μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της Κασσάνδρειας στις 22.45, με ΙΧ αυτοκίνητο δεν είχε τις αισθήσεις του. Ήταν ήδη νεκρός, του έκαναν τοξικολογικές εξετάσεις καλού κακού και στην συνέχεια την υπόθεσή του την ανέλαβε η κρατική ασφάλεια .

Δεν αναλαμβάνει συχνά η ασφάλεια υποθέσεις καρδιακής ανακοπής. Αλλά όπως αποκαλύπτει ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat, ο Σαπόζνικωφ που εργαζόταν ως το 2022 για μια τσεχική εταιρεία εμπορίας όπλων, την ΙΜΕΧ, είχε σχέσεις με την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού GRU.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ο Σαπόζνικωφ και η γυναίκα του Έλενα παίρνουν πολιτικό άσυλο στην Τσεχία και γίνονται και Τσέχοι υπήκοοι ενώ παρά το ότι οι αιτήσεις δεν γίνονται εύκολα δεκτές. Το 2008 αγοράζουν αυτό το μεγάλο ακίνητο στην νέα Σκιώνη έναντι 275.000 ευρώ ,320 τετραγωνικά σε 4,5 στρέμματα. Σε αυτό έχουν συχνά επισκέψεις φίλων τους.

Ο ερευνητής του TheInsider, Κρίστο Γκρόζεφ λέει ότι: «Αγοράστηκε το 2008-2009 την ίδια περίοδο που δημιουργήθηκε αυτή η μονάδα. Ουσιαστικά λοιπόν βλέπουμε μια παράλληλη δημιουργία μιας εγκατάστασης που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για μέλη της μονάδας. Βλέπουμε μέλη της μονάδας να ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη και να προχωρούν σε αυτό το σπίτι. Η Βίλα Έλενα, όπως ονομαζόταν ήδη από το 2012, ίσως νωρίτερα, αλλά βλέπετε 2012, 13, 14, 15. Βλέπουμε ότι επισκέφτηκε λίγο πριν από μια επιχείρηση στη γειτονική Βουλγαρία το 2015, από μέλος της μονάδας. Λέγεται Αλεξέι Καπίνο, ο οποίος, η κυρία Shaposhnikova ισχυρίζεται ότι είναι οικογενειακός φίλος, αλλά είναι μέλος της μονάδας».

Το 2011 λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα στο Λοβνιντολ της Βουλγαρίας γίνεται μια έκρηξη σε αποθήκες οπλών. Αυτή ανήκει στην εταιρεία του Βουλγάρου Εμιλιάν Γκέμπρεφ. Ο Γκέμπρεφ και οι Σαπόζνικωφ γνωρίζονταν επειδή η ΙΜΕΧ δούλευε με την εταιρεία του Βούλγαρου. Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 οι αποθήκες της ΙΜΕΧ στην Τσεχία ανατινάζονται.

Οι ζημιές είναι μεγάλες, ενώ 2 άνθρωποι σκοτώνονται. Για πολλά χρόνια το έγκλημα μένει ανεξιχνίαστο. Όμως οι Τσέχοι βρίσκουν με καθυστέρηση ότι ο Σαπόζνικωφ είχε μεσολαβήσει για να πάρουν άδεια εισόδου στην εγκατάσταση, δύο μέλη της ομάδας εκτελεστών της GRU που εμφανίζονται ως αγοραστές στην ΙΜΕΧ. Λίγες μέρες πριν το ζεύγος έχει συναντηθεί στη Λισαβώνα με τον επικεφαλής της μονάδας Αντρέι Αβεριάνωφ.

Ο ερευνητής του ”the insider” Κρίστο Γκρόζεφ συνεχίζει λέγοντας «Πράγματι, ανακαλύψαμε ότι περίπου δέκα ημέρες πριν από τις πρώτες εκρήξεις στην Τσεχική Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2014, η οικογένεια έκανε ένα ταξίδι, ένα ταξίδι διακοπών στη Λισαβόνα στην Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, ο Αντρέα Βράνοφ, ταξιδεύοντας με κάλυψη ταυτότητας, με διαβατήριο για κατασκόπους, ταξίδευε την ίδια στιγμή που Τσέχοι δημοσιογράφοι πλησίασαν, την οικογένεια του Σαπόσνικοφ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, πρώτα είπαν ότι δεν γνωρίζουν κανέναν κύριο Αβεριάνοφ. Και όλα αυτά είναι φήμες. Και αργότερα, σε μια μεταγενέστερη μαρτυρία, είπαν ότι ήταν μια φιλική συνάντηση, εντελώς τυχαία, και ότι, ε, απλά, ε, τους έδενε ένα κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία και την ιστορία, των παλαιών αρχαίων όπλων και ότι απλώς περπατούσαν σε καταστήματα με αντίκες αναζητώντας αρχαία πιστόλια στη Λισαβόνα. Ε, λοιπόν, βλέπετε, η ιστορία τους άλλαζε συνεχώς» πρόσθεσε ο ερευνητής του TheInsider.

Οι δύο υποψήφιοι αγοραστές όπλων της ΙΜΕΧ καταγράφονται τέσσερα χρόνια αργότερα στους βρετανικούς δρόμους όταν επιχειρούν να σκοτώσουν τον πρώην πράκτορα της KGB, Σεργκέι Σκρίπαλ, με δηλητήριο είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν άλλοι συνάδελφοί τους από την ίδια μονάδα τον Γκέμπρεφ .Η Έλενα Σαποζνίκοβα που αρνείται κάθε σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες έχει καταθέσει τελευταία φορά το 2023 στις ελληνικές αρχές. Αλλά τώρα οι Τσέχοι βρήκαν ένα νέο εύρημα .

«Τα γεγονότα περιλαμβάνουν τώρα και το διαβατήριο κατασκόπων που χρησιμοποιούσε η κ. Shaposhnikova. Και εξετάστε το αίτημα για σύλληψη και παράδοση εμού, του εναπομείναντος μέλους της οικογένειας, στις τσεχικές αρχές για περαιτέρω έρευνα. Και ελπίζω, οι Έλληνες Εισαγγελείς να λάβουν υπόψη αυτό το αίτημα» τόνισε ο Κρίστο Γκρόζεφ.

Η Ελενα Σαποζνίκοβα ψάχνει τώρα να μεταβιβάσει το ακίνητο της Χαλκιδικής. Τιμή εκκίνησης για τη βίλα Έλενα είναι τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο αρχείο βάζει την υπόθεση η τσέχικη αστυνομία

Η αστυνομία της Τσεχίας σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωση στην οποία ενώ έλεγε ότι είναι βέβαια ότι η επιχείρηση στις 2 αποθήκες όπλων στην χώρα εκπορεύτηκαν από την στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU, βάζει την υπόθεση στο αρχείο διότι δεν έχει την συνεργασία της Ρωσίας στην διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.

Η Σαποζνίκοβα βραβεύτηκε από τον Πούτιν

Σε σχέση με παλαιοτερα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι Τσέχοι, ένα επιπλέον στοιχείο που έχουν είναι το γεγονός ότι η κ.Σαποζνίκοβα, αν και Ουκρανή υπήκοος πριν πάρει το τσέχικο διαβατήριο, τιμήθηκε με παράσημο από τον πρόεδρο Πούτιν στο τέλος του 2015 για την υπηρεσία της στη Ρωσία. Για να παραλάβει αυτό το παράσημο ταξίδεψα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προς την Μόσχα με ρωσικό υπηρεσιακό διαβατήριο.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι συνέδραμαν τις τσεχικές αρχές στις έρευνες τους με στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών του ζεύγους. Από την κίνηση των λογαριασμών φάνηκε ότι δεν ξόδευαν σχεδόν καθόλου χρήματα από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, αλλά έκαναν όλες τους τις πληρωμές σε μετρητά.

Πηγή: pierianews.gr