Μετωπική σύγκρουση του Θάνου Πλεύρη με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την «βόμβα» που έριξε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έσπασε» την καραντίνα που προβλέπεται στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, για να πάει στην δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα το αρνητικό PCR test του Αλέξη Τσίπρα, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη ο Θάνος Πλεύρης και να παραιτηθεί από την θέση του.

«Μας εγκαλεί η αντιπολίτευση ότι πρέπει να επαναφέρουμε πιο αυστηρά μέτρα και με λύπη μου είδα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τήρησε τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τη νόσησή του στις 20 Ιουλίου. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σαφείς: υπάρχουν πέντε μέρες απομόνωσης, που δεν μετράει η πρώτη μέρα, ο κ. Τσίπρας ήταν στην 4η μέρα στις 24 Ιουλίου, αν δεχτούμε ότι νόσησε την προηγούμενη μέρα, ήταν στην 5η μέρα. Θα έπρεπε να είναι πέντε μέρες καραντίνα γιατί δεν έχει κανένα νόημα αν έχεις θετικό ή αρνητικό τεστ. Βρέθηκε με μάσκα KN(95) στις πυρκαγιές (σ.σ. στις περιοχές όπου επλήγησαν) και το απόγευμα ήταν χωρίς μάσκα στο Προεδρικό Μέγαρο εν μέσω περιόδου που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα ή αν είχε ολοκληρώσει την καραντίνα θα έπρεπε να κυκλοφορεί με μάσκα. Το πρωτόκολλο είναι ένα και σαφές: πέντε μέρες καραντίνα και οι επόμενες πέντε μέρες μόνο με μάσκα», είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να πάει στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο γιατί δεν είχαν τελειώσει οι πέντε μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας του, μετά την νόσηση για δεύτερη φορά από κορονοϊό ή σε άλλη περίπτωση, εάν είχε παρέλθει το πενθήμερο της καραντίνας, θα έπρεπε να φοράει υποχρεωτικά μάσκα, κάτι που δεν έγινε.

Εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός και πολύς κόσμος, πρέπει να βάζουμε την μάσκα μας”,  τόνισε  η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, η κ. Παγώνη ήταν αρνητική, λέγοντας “το υποχρεωτικό στην Ελλάδα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Έχουν γίνει οι συστάσεις που πρέπει και ο καθένας ξέρει που θα βάλει την μάσκα του”.

Σχετικά με την έξαρση στα κρούσματα και τους λόγους για τους οποίους νοσούν ακόμη και άνθρωποι που τηρούν τα μέτρα προστασίας, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι “πολλοί νοσούν χωρίς να το καταλάβουν είτε γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα -πρέπει να είναι αποστειρωμένη, να χρησιμοποιείται αντισηπτικό όταν την βάζεις και την βγάζεις- είτε διότι δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς άνθρωποι που είχαν να συναντηθούν δύο χρόνια, όταν συναντιούνται τώρα το καλοκαίρι, όταν συναντιούνται αγκαλιάζονται και έχουν πολύ στενή επαφή”, ενώ ο ιός είναι παρών και καραδοκεί.

Χαρακτήρισε λανθασμένη την σκέψη ή και πρακτική ορισμένων να θεωρούν ότι αν νοσήσουν από covid-19 θα “ξεμπερδέψουν”, αναφέροντας χαρακτηριστικά “Πολλοί λένε “ας νοσήσω για να “ησυχάσω””, όμως δεν είναι έτσι, το 30% των ασθενών έχει long-covid και οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές”.

“Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν μέτρα, από τον Σεπτέμβρη υπάρχουν οι εμβολιασμοί. Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα για να εμβολιαστούν όσοι έχουνε μειωμένα ή καθόλου αντισώματα για να προστατευθούν”, ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

Ερωτηθείσα για την κόντρα για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγα 24ώρα αφότου νόσησε με κοροναϊό για δεύτερη φορά, η κ. Παγώνη είπε πως όποιος νοσεί δεν κάνει PCR test όποτε κρίνει ο ίδιος, τονίζοντας πως “δεν θα πει ο κ. Τσίπρας πότε θα γίνει το δεύτερο PCR test, ο γιατρός του θα το πει. Λέμε ότι στις πέντε ημέρες μετά το πρώτο, πρέπει να γίνει το δεύτερο PCR test, εδώ ακούω ότι έγινε την δεύτερη ημέρα από τον κ. Τσίπρα”.

Η κ. Παγώνη είπε ακόμη πως σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να φοράει προστατευτική μάσκα, όπως προβλέπεται στις συστάσεις του ΕΟΔΥ να κάνουν όσοι νοσήσουν με κοροναϊό για πέντε ημέρες αφότου βγει αρνητικό το δεύτερο PCR test στο οποίο θα υποβληθούν.

Πηγή: pierianews.gr