Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες στις φλόγες, καθώς παρά την πραγματική μάχη της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Δαδιάς στον Έβρο, τη Μυτιλήνη αλλά και τα Κρέστενα Ηλείας, καταστρέφοντας πλούσιο οικοσύστημα και απειλώντας οικισμούς.

Ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και οι εναέριες δυνάμεις.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15:30 της Κυριακής (24/7) κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων στην Ηλεία, με το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται προς Φρίξα, Σκιλλουντία και Βρίνα.

Λίγο μετά τις 18:00 στάλθηκε μήνυμα μέσω της υπηρεσίας 112 σε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκιλλουντία ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ αργότερα ακολούθησε η εντολή για εκκένωση των οικισμών ΚρεστένωνΣκιλλουντίας και Γρύλλου. Επίσης, εκκενώθηκε η κατασκήνωση της Φρίξας και τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007», είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, Αναστάσιος Καρνάρος.

Μιλώντας στο Open, σημειώσε πως ευτυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους, ωστόσο υπάρχουν αρκετά νεκρά ζώα, ενώ έχουν καεί και σπίτια.

Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος.

«Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει» δήλωσε στο partinews.

Στο μέτωπο επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Νύχτα αγωνίας στη Δαδιά Έβρου

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην περιοχή Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στον Έβρο, όπου συντελείται ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, καθώς οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο καίγοντας συμπαγές δάσος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 της Κυριακής (24/7) στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός εκκενώθηκε και το βράδυ του Σαββάτου (23/7) για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα έχει εκκενωθεί και ένα ξενοδοχείο, στο οποίο ξεκουράζονταν πυροσβέστες που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, όπως μετέδωσε το OPEN.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Τρία τα ενεργά μέτωπα στη Δαδιά

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Κυριακή, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής (24/7) η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε (Κυριακή) η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Μυτιλήνη: Εκκενώθηκαν Βρίσα και Σταυρός

Δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο (23/7) στην περιοχή των Βατερών της Μυτιλήνης, με τη συχνή εναλλαγή της φοράς των ανέμων να καθιστά απρόβλεπτη τη φωτιά.

Από το απόγευμα της Κυριακής πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με τη φωτιά στις παρυφές του Ολύμπου, ενώ η εικόνα από το μέτωπο της Βρίσας είναι καλύτερη. Ωστόσο οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η φωτιά κινείται αργά προς τα Βασιλικά.

Το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: pierianews.gr