Σε ρυθμούς πράσινης ενέργειας αλλά και υποτονικής λόγω των ημερών ζήτησης, κινείται η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά.

Μάλιστα για σήμερα ο Μάιος θα κάνει ποδαρικό με μηδενική τιμή εκκαθάρισης της αγοράς για 8 ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα έχουν σήμερα μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της τάξης του 54,89%.

Το φαινόμενο των μηδενικών τιμών ακόμη και των αρνητικών, γίνεται ολοένα και πιο συχνό καθώς η αγορά ενσωματώνει περισσότερες ΑΠΕ, οι οποίες χαμηλώνουν τις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη η τιμή θα κυμανθεί στα 35,51 ευρώ/MWh ενώ την Κυριακή των Βαΐων που είχαμε χαμηλό ρεκόρ η τιμή έπεσε στα 26,53 ευρώ/MWh. Μάλιστα την Κυριακή στις 10 το πρωί είχαμε αρνητική τιμή -1,02 ευρώ/MWh, δηλαδή οι παραγωγοί πλήρωναν για να ενταχθούν στην αγορά.

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος για τον τελικό καταναλωτή;

Καταρχάς η ενσωμάτωση των ΑΠΕ, επιτυγχάνει το βασικό στόχο που είναι η μείωση των τιμών εκκαθάρισης της αγοράς. Και βέβαια όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή χονδρικής τόσο μειώνονται και οι λιανικές τιμές του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές, υπό κανονικές συνθήκες. Ακριβώς λόγω της πτωτικής τροχιάς της χονδρεμπορικής αγοράς τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των τελικών τιμολογίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό έχουν προσεγγίσει τις προ ενεργειακής κρίσης τιμές.

Τώρα, το φαινόμενο των μηδενικών ή ακόμη και των αρνητικών τιμών, στο μέλλον αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στον τρόπο που καταναλώνουμε ως τελικοί χρήστες το ρεύμα. Και αυτό διότι όταν θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές θα καταστεί εφικτή η δυναμική τιμολόγηση, δηλαδή η χρέωση των καταναλωτών ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην χονδρεμπορική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι τιμές θα είναι στο μέλλον μηδενικές ή αρνητικές θα πριμοδοτούνται με αντίστοιχες εκπτώσεις οι καταναλωτές που μεταφέρουν ενεργοβόρες δραστηριότητες εκείνες τις ώρες. Μάλιστα στο εξωτερικό υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές στο κινητό που είναι συνδεδεμένες με τον πάροχο του πελάτη, που ενημερώνουν ότι υπάρχει ευκαιρία με χαμηλή χρέωση ώστε ο καταναλωτής πχ να βάλει πλυντήριο ή να μαγειρέψει εκείνη την ώρα.

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές που θα διαχειρίζονται τη ζήτηση θα μπορούν να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και καλύτερες τιμές για τους πελάτες τους.

Πηγή: pierianews.gr