Επίθεση με βιτριόλι δέχθηκαν Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη και έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, καθώς έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα διεξαγόταν η δίκη ενός ιερέα από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης. Προφανώς την ώρα που του ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς επρόκειτο να καθαιρεθεί, εκείνος έβγαλε από το ράσο ένα μπουκαλάκι με καυστικό υγρό και το έριξε σε όλους τους καθήμενους δικαστές αρχιερείς.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τον φρουρό ασφαλείας της Μονής Πετράκη, ενώ οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στο σημείο, τον συνέλαβαν. Ο 37χρονος ιερέας έχει οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Πρόκειται για τον ιερέα Θ.Κ., σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, ο οποίος φέρεται να ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας όπου κατείχε οργανική θέση, και είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη.

Η υπόθεσή του βρισκόταν στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο όπου εξεταζόταν η οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσής του. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο δράστης έφερε μαζί του μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού και όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς επρόκειτο να καθαιρεθεί, έβγαλε από το ράσο του το μπουκαλάκι με το καυστικό υγρό και το έριξε σε όλους τους καθήμενους δικαστές αρχιερείς, τραυματίζοντάς τους στα χέρια και το πρόσωπο. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ένας αστυνομικός, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει, αλλά και δύο κληρικοί των Συνοδικών Δικαστηρίων. Ο αστυνομικός έχει διακομιστεί στο 401 ΓΣΝ Αθηνών για τις πρώτες βοήθειες. Θύματα της επίθεσης με βιτριόλι είναι ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης, γραμματέας των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, καθώς και οι Μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλος, Άρτης Καλλίνικος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας Αντώνιος.

Οι επτά Μητροπολίτες διακομίστηκαν αρχικά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου και παραμένουν για νοσηλεία οι πέντε, που είναι πιο ελαφρά, ενώ δύο μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ.

Τα πρώτα λόγια του δράστη

“Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσε το Συνοδικό Δικαστήριο” φέρεται να είπε ο δράστης αμέσως μετά την επίθεση με βιτριόλι στους Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ιερομόναχος θεωρεί την απόφαση άδικη, ενώ φέρεται να είπε στα πρώτα του λόγια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών, ότι θεωρεί σκευωρία την υπόθεση των ναρκωτικών για την οποία κατηγορείτο και για την οποία καθαιρέθηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο σε β’ βαθμό.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αποφύγαμε τα χειρότερα

Στο “Λαϊκό Νοσοκομείο”, όπου νοσηλεύονται οι Μητροπολίτες μετά την επίθεση που δέχθηκαν με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να ενημερωθεί από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους. Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε δημοσίως τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τους συνεργάτες του που έσπευσαν, όπως είπε, με ταχύτητα και “πρόλαβαν απ’ ό,τι φαίνεται πολλά πράγματα και αποφύγαμε τα χειρότερα”. “Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία”, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συνέστησε “υπομονή και ηρεμία” για να περιγράψει στη συνέχεια πώς συνέβη το περιστατικό.

“Ας μου επιτραπεί να πω, ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και στην απελπισία του, στην εκδικητικότητά του, δεν ξέρω τι τον έκανε να έχει εφοδιαστεί βιτριόλι ή κάποιο άλλο καυστικό υγρό και το έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Έτσι επτά μέλη είναι εκείνα που έχουν υποστεί εγκαύματα”, είπε ο Ιερώνυμος που δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το περιστατικό και όχι μόνο. “Είναι κάτι που μας προβληματίζει, είναι κάτι το πρωτόγνωρο αυτά τα φαινόμενα της βίας και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία”.

Κικίλιας: Είναι ένα τραγικό γεγονός

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι Μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη” δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Επτά Μητροπολίτες που νοσηλεύονται στο Λαϊκό, οι τέσσερις πιο ελαφρά θα παραμείνουν εδώ και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ και για τους άλλους δύο Μητροπολίτες ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως θα διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του ‘Γεννηματάς’”.

Όσο για το ποιοι είναι πιο σοβαρά, σημείωσε: “Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες ιατρικής φύσεως. Νομίζω ότι τα νοσοκομεία και η Υγειονομική Περιφέρεια σωστά και οργανωμένα, όταν θα υπάρχει λόγος, θα εκδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς. Είναι προφανώς ένα τραγικό συμβάν. Έχει δύο εκφάνσεις: η μία είναι και αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει ήδη επιληφθεί το υπουργείο και ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας. Επαναλαμβάνω, είναι ένα πρωτόγνωρο, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και κάναμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί”.

Μονή Πετράκη–Σακελλαροπούλου: Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές περιστατικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λίγο μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων», αναφέρει σε ανάρτηση της στα social media η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε την ανάρτηση:

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Τη βαθιά λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο.

Κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κκ. Ιερώνυμο ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Πηγή: pierianews.gr