Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές που απολαμβάνουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, ενδίδοντας στους γευστικούς πειρασμούς που σερβίρονται στα οικογενειακά τραπέζια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα νιώσουμε άγχος, ούτε ότι θα υπονομεύσουμε το σωματικό βάρος μας.

«Αυτή την εποχή του χρόνου πολλοί κυριεύονται από συναισθήματα άγχους για το βάρος τους. Τροποποιούν μέρες πριν τη διατροφή τους για να έχουν περιθώριο να φάνε κάτι παραπάνω τις γιορτές. Ή μόλις φάνε κάτι παραπάνω, τρέχουν χιλιόμετρα για να το κάψουν, νιώθοντας ενοχές», λέει ο ειδικός εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης. «Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Όλοι πρέπει να μπορούν να τρώνε, να πίνουν και να είναι χαρούμενοι στις γιορτές».

Πώς μπορεί, όμως, να επιτευχθεί αυτό, δίχως να αυξηθεί το σωματικό βάρος; Κατ’ αρχάς, μην χρησιμοποιείτε το φαγητό και το ποτό ως λόγο συναναστροφής και συμμετοχής, ούτε ως μέσο αποφόρτισης, συνιστά ο κ. Οικονομάκης. Επιπλέον, να είστε ευέλικτοι και να επιδεικνύετε κάποια προσοχή, ώστε να απολαμβάνετε το φαγητό αλλά χωρίς ακρότητες.

Ο κ. Οικονομάκης παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτούς τους στόχους.

Ακολουθήστε μια ευέλικτη διατροφή

Μια ευέλικτη διατροφή παρέχει την ελευθερία της επιλογής, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών στη διάρκεια της ημέρας. Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι:

  • Οι πρωτεΐνες
  • Τα λίπη
  • Οι υδατάνθρακες

Όσοι έχουν υιοθετήσει αυτή τη διατροφική πρόταση, αποφασίζουν οι ίδιοι τι τρώνε, χωρίς περιορισμούς στα διατροφικά είδη ή εξαιρέσεις σε ομάδες τροφίμων. Δεν υπάρχουν επίσης απαγορευμένα φαγητά, ούτε στις γιορτές. Μπορούν να φάνε ό,τι θέλουν, από κουραμπιέδες και μελομακάρονα μέχρι γουρουνόπουλο με πατάτες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουν την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά. Η ποσότητα αυτή δεν είναι η ίδια σε όλους μας, αλλά παρουσιάζει διακύμανση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως με τις ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά. Έτσι, μπορεί το άτομο να διατηρήσει το βάρος του ή και να χάσει κιλά», επισημαίνει ο κ. Οικονομάκης. «Η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι περιοριστική, ούτε αυστηρή. Η ελευθερία που επιτρέπει, δεν δημιουργεί “στερητικά σύνδρομα” και γι’ αυτό μπορεί να γίνει τρόπος ζωής».

Μην πτοηθείτε εάν «ξεφύγετε» λίγο μια μέρα

Αποτιμήστε την πράξη σας και προχωρήστε στην επόμενη μέρα, η οποία δίνει τη δυνατότητα να επανορθώσετε. Οι πειρασμοί γύρω σας είναι πολλοί και δεν είναι πάντοτε εύκολο να είστε εγκρατείς.

Ασπαστείτε τη διαλείπουσα νηστεία

Έχει αποδειχθεί ότι τα πολλά γεύματα δεν προσφέρουν τόσο μεγάλο όφελος όσο προβάλλεται, κατά τον κ. Οικονομάκη. Η παράλειψη του πρωινού, παραδείγματος χάριν, μειώνει τις συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες και συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας, λέει.

Ειδικά τώρα στις γιορτές, που τα γεύματα είναι πλούσια θερμιδικά, αυτή η επιλογή θα σας βοηθήσει:

  • Να μειώσετε τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε
  • Να απολαύσετε μια λιχουδιά που διαφορετικά θα την στερούσασταν

Να γίνετε επιλεκτικοί

Εάν αποδεχθείτε όλες τις προσκλήσεις για γεύμα, δείπνο, ποτό, πάρτι κ.λπ. αυξάνονται οι πιθανότητες να μην καταφέρετε να αντισταθείτε. Ειδάλλως, μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλες αλλά να επιλέξετε που θα είστε εγκρατείς και που θα φάτε πιο ελεύθερα.

Εφαρμόστε το «μέτρον άριστον»

Το ρητό του σοφού της αρχαιότητας Κλεόβουλου είναι πολύτιμο στις γιορτές, εάν θέλετε να διατηρήσετε το σωματικό βάρος σας. Αν τρώτε κάθε λιχουδιά που περνά από μπροστά σας, δεν θα καταφέρετε να αποφύγετε την αύξησή του.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα στερήστε ή θα καταναλώνετε μόνο light επιλογές. Δοκιμάστε από τα πιάτα που σας αρέσουν περισσότερο, αλλά μην φάτε τεράστιες ποσότητες. Μην επιλέγετε εξ άλλου μόνο τα παχυντικά εδέσματα, αλλά να τρώτε και τα πιο υγιεινά.

Να ζυγίζεστε καθημερινά

Μελέτη σε 272 εθελοντές που δημοσιεύθηκε το 2018 στην ιατρική επιθεώρηση BMJ, έδειξε ότι το τακτικό ζύγισμα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του βάρους από τους γαστριμαργικούς πειρασμούς των ημερών.

Όταν μάλιστα το ζύγισμα συνοδεύεται από συμβουλές διαχείρισης του βάρους και πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να δαπανηθούν οι θερμίδες των εορταστικών τροφίμων και ποτών, μπορεί να αποτραπεί εντελώς η αύξηση του βάρους.

Χάστε γρήγορα ό,τι πάρετε

Αν παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε και δείτε το βάρος σας να αυξάνεται κατά 1-2 κιλά στις γιορτές, ο κ. Οικονομάκης συνιστά να προσπαθήσετε αμέσως να τα χάσετε. Ειδάλλως, μπορεί να γίνουν μόνιμα, ενώ αν επαναληφθεί η συμπεριφορά, μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Πηγή: pierianews.gr