“Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες”, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις καταστροφικές πυρκαγιές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας μάλιστα πως η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη σε όλα τα μέτωπα, τονίζοντας πως στη Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι σε ύφεση.

Απαντώντας στις καταγγελίες για τις ολιγωρίες στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι όλα τα μέσα πετάνε ταυτόχρονα 74 μέσα. Δεν πετούν ταυτόχρονα. Τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα συνδράμουν στη διαδικασία. Επίσης έξι με επτά μέσα χρήζουν συντήρηση. Από αυτά τα 60, τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τοπικά. (…) Από τα υπόλοιπα 40, τα 20 πετάνε και τα 20 ανεφοδιάζονται σε κάθε έξοδο. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται σε σχέση ότι οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα. Υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνου στην Εύβοια, που προέρχεται από το νησί, που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος περνάνε μέσα ελικόπτερο. Προχτές δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια λόγω καπνού και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι”.

“Καθημερινά αντιμετωπίζαμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών”

“Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1 έως 8/8. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα. “Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές!”.

Τόνισε ακόμη ότι “ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ειδοποιήθηκε από την πρώτη ημέρα” προκειμένου να σταλούν δυνάμεις που θα συνέδραμαν το έργο κατάσβεσης των πυροσβεστών μας.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πυροσβεστική επιχειρούσε με άπνοια τις πρώτες ημέρες, επιμένοντας πως υπήρχαν ριπές ανέμου ύψους 6 μποφόρ. “Δεν μπορεί κάποιοι να αναφέρονται στο μέσο όρο της ημέρας. Αυτό αδικεί τους πυροσβέστες”, είπε.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως “δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς”.

“Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά”

Για τη φωτιά στην Εύβοια σημείωσε ότι “δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά” και απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην περιοχή.

Όπως είπε, “τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα”.

Όσον αφορά τις πολλές εκκενώσεις που έγιναν μέσω του 112, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως “όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού, το μείζον είναι η προστασία της ζωής. Οι εκκενώσεις γίνονται για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει ένα μοντέλο που παρακολουθούμε και μας λέει πότε είναι επικίνδυνη μια φωτιά. Το 112 είναι απόλυτη παρακαταθήκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής“.

“Η παραίτησή μου είναι πάνω-πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού”

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική από την πλευρά του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε:

“Όλες οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω – πάνω (…) γιατί καλούμαι να διαχειριστώ πολύ δύσκολες καταστάσεις”.

Όπως τόνισε, “πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός””, και πρόσθεσε ότι “για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών”.

Πηγή: pierianews.gr