Ερευνητές στην Ιαπωνία εντόπισαν ένα νέο είδος ορχιδέας, τα ροζ-άσπρα άνθη της οποίας είναι τόσο ντελικάτα και εύθραυστα που μοιάζουν σαν φτιαγμένα από γυαλί.

Το λουλούδι θεωρείται συγγενής άλλης γνωστής ορχιδέας, η οποία συναντάται στη χώρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Οι ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο Journal of Plant Research, επεσήμαναν πως η ανακάλυψή της αποτελεί υπενθύμιση ότι άγνωστα είδη ζουν συχνά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας.

«Η απίστευτη ποικιλομορφία της οικογένειας των ορχιδέων είναι πραγματικά εκπληκτική και νέες ανακαλύψεις όπως αυτή η Spiranthes ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη μελέτης και προστασίας αυτών των βοτανικών διαμαντιών» δήλωσε στο CNN ο Justin Kondrat, επικεφαλής κηπουρός της Συλλογής Ορχιδέων των Κήπων Smithsonian. Ο Kondrat δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ορχιδέες αυτού του είδους ονομάζονται και «γυναικείες μπούκλες» λόγω της ομοιότητάς τους με κυματιστές τούφες μαλλιών. Οι Spiranthes μπορεί να έχουν λευκά, ροζ, μοβ ή κίτρινα άνθη. Υπάρχουν περίπου 50 είδη τους στην Ευρασία, την Αυστραλία και την Αμερική, συνήθως σε εύκρατες ή τροπικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στην ηπειρωτική Ιαπωνία, πριν από μια δεκαετία, ο επικεφαλής της μελέτης Kenji Suetsugu θεώρησε ότι βρισκόταν μπροστά σε μία κοινή ορχιδέα, αλλά αργότερα παρατήρησε ότι ο μίσχος ήταν λείος, σε αντίθεση με τους συνήθεις τριχωτούς μίσχους. Από το 2012 έως το 2022, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αναζήτησαν τις «άτριχες» ορχιδέες και ανέλυσαν τα φυσικά χαρακτηριστικά, τη γενετική και τα μέσα αναπαραγωγής τους.

Το νέο είδος έχει άνθη χρώματος «από μωβ-ροζ έως λευκό» και τα πέταλά τους είναι μήκους 3 έως 4 χιλιοστά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, αλλά και στις Καντό, Κιούσου και Τσούμπου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εντοπίσαμε ένα νέο είδος Spiranthes» δήλωσε ο Suetsugu. «Η Spiranthes είναι η πιο οικεία ορχιδέα στην Ιαπωνία και την αγαπούν εδώ και αιώνες» είπε, προσθέτοντας ότι το λουλούδι αναφέρεται μέχρι και στην παλαιότερη ανθολογία ποίησης της χώρας, που χρονολογείται από το 759.

Ο εντοπισμός νέων φυτών είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός για την Ιαπωνία, καθώς η χλωρίδα της έχει καταγραφεί και μελετηθεί εκτενώς.
«Αυτή η ανακάλυψη νέων ειδών που κρύβονται σε συνηθισμένους τόπους υπογραμμίζει την ανάγκη της επίμονης εξερεύνησης, ακόμη και σε φαινομενικά αδιάφορα περιβάλλοντα» παρατήρησε ο Suetsugu.

Υπάρχουν περίπου 28.000 γνωστά είδη ορχιδέας παγκοσμίως. Ωστόσο, η απώλεια οικοτόπων έχει θέσει σε κίνδυνο πολλά εξ αυτών και οι ειδικοί καλούν σε μέτρα για την προστασία τους.

Πηγή: pierianews.gr