Επιστολή με αποδέκτη τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην οποία διαμαρτύρεται για τη βεβήλωση της ιστορική Μονής Παναγίας Σουμελά, προ ολίγων ημερών από ένα γκρουπ που με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης τη μετέτρεψε σε… κλαμπ, για λόγους τουριστικής προώθησης.

Ο Πατριάρχης διαμαρτύρεται για την προσβολή “της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς”, η οποία διετέθη για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Οι εικόνες οι οποίες προβλήθηκαν στα social media, προκάλεσαν έντονα σχόλια για τη βεβήλωση του μνημείου, καθώς οι πρωταγωνιστές στο βίντεο-κλιπ χορεύουν υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ υπάρχει για φόντο ο ήχος από καμπάνα.

Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με σκοπό την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού μετά από άδεια των τουρκικών αρχών. Το εν λόγω γκρουπ είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία για το τραγούδι Nemrudun Kızı.

Δυστυχώς η πρώτη αντίδραση δεν ήρθε από ελληνικής πλευράς, αλλά από το ρωσικό πατριαρχείο, το οποίο διαμαρτυρήθηκε για τη βεβήλωση.

Οι ελληνικές αντιδράσεις ήρθαν αργότερα, με το ΥΠΕΞ να εκδίδει σχετική ανακοίνωση  έκπληξης με τα όσα συνέβησαν.

Ερώτηση και προς την Κομισιόν

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από Τούρκους πολίτες που χορεύουν σε διαφημιστικό spot για τουριστική προβολή”, κατέθεσαν οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ΝΔ και ΔΗΣΥ), με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι “οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς”.

Πηγή: pierianews.gr