Ο Βαλέριος Ασλανίδης από τις μεγαλύτερες μορφές του ποντιακού ελληνισμού και μία εμβληματική προσωπικότητα για τους Έλληνες της διασποράς στην αχανή επικράτεια της Ρωσίας. Οι ελληνικές ρίζες της οικογένειάς του φτάνουν στο μακρινό 1862 ενώ ο ίδιος ηγείται της περήφανης ελληνικής κοινότητας στο παραλιακό θέρετρο της Ανάπας στη Μαύρη Θάλασσα που απαριθμεί πλέον 10.000 μέλη. Από τις 9 Οκτωβρίου o Βαλέριος Ασλανίδης πέρασε στην ιστορία και ως πρώτος Έλληνας που έκανε το περίφημο εμβόλιο του κορονοϊού που δημιουργήθηκε με πρωτοποριακή τεχνολογία από την επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας και μέχρι σήμερα είναι η πιο ολοκληρωμένη και φιλόδοξη προσπάθεια ενάντια στην πανδημία της COVID-19.

Ένας Έλληνας μεταξύ 12.000 εθελοντών

O 67χρονος Βαλέριος Ασλανίδης στο παρελθόν υπήρξε Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής με την πρώην ΕΣΣΔ στο τζούντο και στο σάμπο. Η γερή του κράση του έδωσε την ευκαιρία να μπει στο εθελοντικό πρόγραμμα 12.000 πολιτών από όλη την επικράτεια της Ρωσίας που έκαναν την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως μας εξήγησε, στο πρόγραμμα αυτό λαμβάνουν μέρος πολίτες μέχρι 60 ετών και ο ίδιος ήταν μεταξύ των ελαχίστων εξαιρέσεων: «Οι 12.000 εθελοντές του προγράμματος είχαν ανώτερο όριο ηλικίας τα 60 χρόνια. Αν είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία όπως εγώ, υποβάλλεσαι σε πολύ απαιτητικά ιατρικά τεστ. Έτσι το είδα και σαν πρόκληση διότι προσέχω όσο μπορώ και πήγα να κάνω εξετάσεις. Πέρασα με επιτυχία όλα τα τεστ και με συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα».

Σε 15 ημέρες την δεύτερη δόση

Όπως αποκάλυψε ο Βαλέριος Ασλανίδης την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, έκανε την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου και σε 15 ημέρες θα κάνει την δεύτερη δόση που εάν όλα πάνε καλά θα του δημιουργήσει αντισώματα στον κορονοϊό μέχρι και για 2,5 χρόνια: «Από την περασμένη Παρασκευή είμαι μία χαρά. Δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν έχω νιώσει κάτι το ιδιαίτερο. Μου είπαν να είμαι προσεκτικός σε αυτές τις 15 ημέρες. Με την πρώτη δόση έχω αντισώματα για 6 μήνες. Με τις δύο δόσεις θα έχω αντισώματα για 2,5 χρόνια. Είμαι πολύ καλά και έχω πολύ καλή ψυχολογία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα και είμαστε όλοι υπερήφανοι για την ιατρική κοινότητα της Ρωσίας που είναι πρωτοπόρος σε όλα».

Πηγή

Πηγή: pierianews.gr