Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Οι καρποί της (τα ρόδια) είναι γλυκοί και στρογγυλοί με παχιά, κόκκινη φλούδα. Καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Στη Θεσσαλονίκη καλλιεργείται στην περιοχή 40 Εκκλησιές.

Τα ρόδια έχουν πολλά ποικίλα οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, προστατεύουν τον εγκέφαλο, συμβάλουν στην αντοχή και στην καλύτερη απόδοση στην άσκηση, μειώνουν τους κινδύνους λοιμώξεων, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και είναι καλά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν ή να αποτρέπουν παθήσεις, όπως η αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το οξειδωτικό στρες των μακροφάγων, η υπεργλυκαιμία και οι φλεγμονώδεις δραστηριότητες.

Αν και ο χυμός ροδιού θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θα πρέπει να ζητήσουν την συμβουλή του γιατρού τους, πριν καταναλώσουν το νόστιμο αυτό φρούτο.

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε ρόδια

Άτομα που είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα φυτά

Εάν είστε ήδη αλλεργικοί σε κάποια φυτά, είναι πολύ πιθανό τα ρόδια να σας προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση. Αν και ασυνήθιστο, έχουν αναφερθεί αλλεργίες στα ρόδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό του λαιμού, κνίδωση, πόνους στο στομάχι και φαγούρα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί κανείς να παρουσιάσει πρήξιμο του λαιμού και της γλώσσας, δυσκολία στην αναπνοή και αναφυλακτικό σοκ.

Άτομα που λαμβάνουν αντικαρκινικά φάρμακα

Εάν λαμβάνετε θεραπεία για τον καρκίνο, ρωτήστε τον ογκολόγο σας πριν καταναλώσετε ρόδια ή οποιοδήποτε άλλο βότανο. Το ρόδι μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα αντικαρκινικά φάρμακα στο σώμα σας, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Τα εκχυλίσματα ροδιού μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Αν και αυτό ακούγεται καλό για τους περισσότερους, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη ζωή των ατόμων με χαμηλή αρτηριακή πίεση και των ατόμων με μη διαχειρίσιμες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης.

Συμπέρασμα

Τα ρόδια είναι θρεπτικά και νόστιμα φρούτα με χαμηλές θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και  έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ροδιού για την υγεία. Όμως η υπερβολική κατανάλωση ροδιών μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για να είστε ασφαλείς, καταναλώστε τα ρόδια με μέτρο και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: pierianews.gr