Το ποσό των 170 εκατ. ευρώ σε 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ετοιμάζεται να επιστρέψει ο e-ΕΦΚΑ μετά το συμψηφισμό των εκκαθαρισμένων εισφορών του 2019 με μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr, υπενθυμίζοντας πως από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών για το έτος 2019 προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο 263 εκατ.  ευρώ για  πάνω από 343.000 αυτασφαλισμένους.

Ωστόσο, επιστροφή δικαιούνται -εφόσον δεν είχαν παλιότερη οφειλή (τουλάχιστον από το 2017 και έπειτα)  όσοι είχαν πιστωτικό υπόλοιπο πάνω από 50 ευρώ.

Όσοι είχαν πιστωτικό υπόλοιπο κάτω από 50 ευρώ, αυτό θα συμψηφιστεί υποχρεωτικά με μελλοντικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Τη δυνατότητα του συμψηφισμού με μελλοντικές εισφορές έχουν, εθελοντικά,  και όσοι είχαν πιστωτικό υπόλοιπο πάνω από 50 ευρώ, υπό τον όρο -όμως- ότι οι ίδιοι δηλώσουν στον e-ΕΦΚΑ ότι επιθυμούν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας φάσης της εκκαθάρισης των εισφορών του 2019, δηλαδή εκείνης του συμψηφισμού (υποχρεωτικού ή εθελοντικού) με μελλοντικές εισφορές, προέκυψε πως κοντά στους 200.000 μη μισθωτοί  (επί αρχικού συνόλου  πάνω από 343.00) θα λάβουν “στο χέρι” -δηλαδή στον τραπεζικό λογαριασμό τους- τα πιστωτικά υπόλοιπα τους συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο αυτά θα ανέλθουν περίπου στα 850 ευρώ ανά αυτασφαλισμένο.

Στόχος του Υπ. Εργασίας παραμένει η καταβολή του ποσού αυτού εντός του τρέχοντος μηνός, προκειμένου να στηριχθούν εισοδηματικά οι επαγγελματίες, ειδικά στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες τις οποίες έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα περίπου 93 εκατ. ευρώ  (243 εκατ. ευρώ μείον τα 170 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιστραφούν), τα οποία θα παρακρατηθούν από τον e-ΕΦΚΑ θα τονώσουν τα έσοδα του σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Σημειώνεται πως σχετικά με όσους είχαν χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση του 2019, με τροπολογία του Υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα καταβληθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2021, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Ιουλίου 2021.

O λόγος για 800.349 ασφαλισμένους με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355 ευρώ (δηλ. συνολικό χρέος 1,084 δισ. ευρώ).

Αρχικά, είχε αποφασιστεί η καταβολή του υπολοίπου αυτού στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2020-Μαρτίου 2021. Ωστόσο, δόθηκε τελικά η προαναφερθείσα παράταση προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

capital.gr

Πηγή: pierianews.gr