Η πορεία της μετάλλαξης “Όμικρον” και το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων απασχόλησαν την καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί όπως και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυστηρότερα τα κριτήρια για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα λόγω της ταχύτατης μετάδοσης της νέας μετάλλαξης, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί το testing ακόμα και για τους εμβολιασμένους μαθητές.

Στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση του αριθμού των self tests για όλους τους μαθητές από δύο σε τρία, αλλά και η πρόταση για rapid, αντί για self tests, αν και αυτό το σενάριο θεωρείται δύσκολο ως προς την εφαρμογή του, λόγω της μεγάλης ζήτησης για rapid tests σε δομές υγείας και φαρμακεία.

Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, εμφανίζονται διχασμένοι. Ορισμένοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν να παραταθεί για μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, ενώ άλλοι εκτιμούν πως τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

“Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή, για να εισηγηθεί. Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν.  Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου.

Δηλαδή, το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της “Όμικρον”. Η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης…Περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί.  Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πάρα πολύ καλά, το τετράμηνο που πέρασε και μπορούν να λειτουργήσουν. Όμως, θα μας κάνουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί, που θα συνεδριάσουν Τρίτη ή Τετάρτη”, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πηγή: pierianews.gr