Στον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, οποίος ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί μιας πρότασης μομφής σε βάρος του.

Μετά τον πρώτο γύρο των επαφών του με τους ηγέτες των κομμάτων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αντρέας Νόρεν ανακοίνωσε ότι έδωσε στον Κρίστερσον, τον επικεφαλής των Μετριοπαθών, την εντολή να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Σουηδία θα μετακινηθεί προς τα δεξιά με αφορμή αυτήν την πολιτική κρίση των δύο τελευταίων εβδομάδων; Το σενάριο παραμένει υποθετικό. Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις παραμένουν περίπου οι ίδιες που ήταν και την περίοδο 2018-19, όταν ο Στέφαν Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Ουλφ Κρίστερσον, ο πρώτος ηγέτης των Μετριοπαθών που δήλωσε έτοιμος να συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας (SD) είχε λάβει και τότε εντολή, χωρίς όμως να καταφέρει να την υλοποιήσει.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, που είναι και ο ίδιος μέλος των Μετριοπαθών, έδωσε στον Κρίστερσον περιθώριο τριών ημερών για να βρει συμμάχους. “Είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου από τα κόμματα που ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. Είναι επομένως λογικό να του εξεταστεί η δυνατότητα να τον αντικαταστήσει”, εξήγησε ο Νόρεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Για να αναλάβει την πρωθυπουργία ένας υποψήφιος δεν πρέπει να καταψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (175 ψήφοι σε σύνολο 349 εδρών). Το Κεντρώο κόμμα, σύμμαχος μέχρι τώρα του Λεβέν, θα μπορούσε να του παράσχει τις ψήφους που χρειάζεται, όμως δεν θέλει να στηριχθεί ο Κρίστερσον στους Δημοκράτες της Σουηδίας, τους οποίους χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Μαζί με την ακροδεξιά και τα δύο άλλα, μικρά δεξιά κόμματα (Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες), οι Μετριοπαθείς θα έχουν 173 έδρες, δύο λιγότερες απ’ όσες χρειάζονται.

Στην περίπτωση που ο Ουλφ Κρίστερσον δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή μπορεί να δοθεί και πάλι στον Λεβέν. Έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτές εκλογές μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: pierianews.gr