Στα 780 ευρώ μεικτά και στα 650 ευρώ καθαρά ανέρχεται ο κατώτατος μισθός για την πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομές και στα 34,84 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Ενώ παράλληλα, αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα.

Πρόκειται για αύξηση, κατά 9,4%, η οποία είναι και το ανώτατο περιθώριο που είχε το κυβερνητικό επιτελείο, βάσει των δημοσιονομικών δεδομένων, μια ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Στους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού  αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ανέλυσε τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι παράγοντες που προσμετρήθηκαν, ήταν οι εξής:

  • Η ανεργία που μειώνεται, από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 10, 8% τον Ιανουάριο του 2023 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση τα στοιχεία της  Eurostat.
  • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται ότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια από διάφορα στοιχεία.
  • Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο ελήφθη υπόψη είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023 έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς. Προβλέπεται δηλαδή μια ανάπτυξη περίπου 2%  αλλά θα υπάρξει ανάπτυξη βάσει του προϋπολογισμού.
  • Ο πληθωρισμός εάν και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω θα παραμείνει σχετικά υψηλός. Δηλαδή την περασμένη χρονιά ήταν 9, 5% και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Την νέα χρονιά θα είναι περίπου στο 5%».

«Για την προσέγγιση του κατώτατου μισθού είδαμε την θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ΑΕΠ και ως προς τους κατώτατους μισθούς. Εκεί έχουμε έναν συντονισμό με την κατάταξη της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα και μια σχετική υπέρβαση. Θα είμαστε λίγο καλύτερα στον κατώτατο μισθό σε σχέση με την κατάταξη ως προς το ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Πόσοι εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά σε «585 χιλιάδες σε σύνολο 2, 5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο Εργάνη και 585 χιλιάδες σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό είναι μειωμένοι κατά 60 χιλιάδες σε σχέση με το 2021. Τι δείχνει αυτό; Την δυναμική της οικονομίας.  Εν τω μεταξύ υπήρξαν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονταν παλαιότερα με τον κατώτατο μισθό, ενώ τώρα παίρνουν υψηλότερες αμοιβές. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα περασμένα χρόνια, τα τελευταία χρόνια αλλά αυξήθηκε και ο μέσος μισθός».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «το 2019 τα καθαρά που έμεναν στην τσέπη του εργαζόμενου ήταν 548 ευρώ, τώρα θα μένουν 667 με 14 καταβολές. Σε 12μηνη βάση, το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ».

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Όσον αφορά τις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012. «Το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας».

Για όσους έχουν προϋπηρεσία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 οι ελάχιστες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ

Πηγή: pierianews.gr