Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα που προμηθεύει πλαστά έγγραφα  εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί επείγον σήμα στις αστυνομικές αρχές της χώρας, κυρίως στα σύνορα, να είναι σε ετοιμότητα έτσι ώστε να εντοπίζουν τα πλαστά έγγραφα που έχουν να κάνουν με τον κοροναϊό. Δηλαδή να ελέγχονται εξονυχιστικά τόσο τα τεστ όσο και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει χτυπήσει “καμπανάκι” είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκε ένα τέτοιο κύκλωμα στη Γαλλία που προμήθευε τέτοια πλαστά έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες.

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχα κυκλώματα είχαν εντοπιστεί και στη χώρα μας. Ένα στη Βόρεια Ελλάδα, όταν έμπαιναν από την Αλβανία με πλαστά δικαιολογητικά και ένα στην Αθήνα, όταν μια γυναίκα από τη Γεωργία χορηγούσε πλαστά έγγραφα σε αποκλειστικές για να μπαίνουν στα νοσοκομεία.

Πλαστά πιστοποιητικά στη μαύρη αγορά

Πριν από λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό ότι στη Ρωσία, μετά την ανακοίνωση των Αρχών, για υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, οι επιτήδειοι έπιασαν δουλειά. Έτσι, στα social media εμφανίστηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τα πλαστά πιστοποιητικά πωλούνται έναντι 20 ευρώ και ο επίδοξος αγοραστής δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο από το να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία και να καταβάλλει το χρηματικό ποσό.

Κυκλοφορούσαν ήδη από τον Μάιο

Στη Γερμανία οι επαγγελματίες πλαστογράφοι είχαν ξεκινήσει να διακινούν πλαστά έγγραφα, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν τα αυθεντικά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Το ρεπορτάζ του Spiegel τον περασμένο Μάιο ήταν αποκαλυπτικό. Αναφερόταν στη σύλληψη 27χρονου στο Βερολίνου «ο οποίος προσέφερε ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram, έναντι 80 ευρώ ανά πιστοποιητικό. Για κακή του τύχη οι υποτιθέμενοι αγοραστές, με τους οποίους είχε κλείσει ραντεβού, ήταν αστυνομικοί (…) Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν πολλά πλαστά έγγραφα: 46 βιβλιάρια εμβολιασμού, 33 αυτοκόλλητα, πλαστά χρήματα, κοκαΐνη και αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μετρητά – πιθανώς εισόδημα από παράνομες συναλλαγές».

Μάλιστα, όπως σημείωνε τότε το γερμανικό περιοδικό, μέχρι να κυκλοφορήσουν εντός της ΕΕ ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, στη Γερμανία, «αποδεικτικά εμβολιασμού είναι τα μικρά κίτρινα βιβλιάρια, που μπορούν εύκολα να πλαστογραφούν.»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των υποθέσεων πλαστογραφίας ήταν τον Μάιο ήδη μεγάλος και μόνο στο Βερολίνο βρίσκονταν σε εξέλιξη τέσσερις αστυνομικές έρευνες εναντίον υπόπτων για πλαστογραφία.

Πηγή: enikos.gr

Πηγή: pierianews.gr