Η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» θα βρεθεί στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 921/11) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση θα επικεντρώσει στα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού και στο τι ακριβώς θα γίνει με αυτά, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση των καταγγελιών για κακοποίηση από τις αστυνομικές αρχές και τη δικαιοσύνη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης.

Οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμα και σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών της Κιβωτού, πληθαίνουν συνεχώς.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και τρία ακόμα άτομα.

Θεοδωρικάκος: Κανείς δεν εξαιρείται του νόμου

Τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν εξαιρείται του νόμου και ότι όποιος αποδειχθεί ένοχος στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεωδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha σημείωσε:

«Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε την αλήθεια. Αν υπάρχει κάτι σάπιο είναι καλύτερα να το ανακαλύπτουμε. Είναι καλύτερα η δικαστική έρευνα να φέρουν στο φως τα πραγματικά δεδομένα και όταν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι ένοχοι να οδηγούνται στη  δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι το αίτημα αλήθειας και δικαιοσύνης είναι αυτονόητο και κάνουμε τα πάντα για να ανατποκριθούμε».

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Απαγόρευση ιεροπραξιών στον πατέρα Αντώνιο

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. “Κιβωτό του Κόσμου“», τονίζει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ανακοινώνοντας πως αποφάσισε να απογορεύσει την τέλεση ιεροπραξιών για τον πατέρα Αντώνιο, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισημαίνει, ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου» και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία και εγώ προσωπικά, θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Μαρτυρία παιδιού: «Ο πατήρ Αντώνιος έδινε εντολή να μας κλειδώνουν»

Στο μεταξύ, νέα καταγγελία 20χρονης κοπέλας εναντιώνεται στον πατέρα Αντώνιο. Πρόκειται για πρώην τρόφιμη της Δομής η οποία μίλησε στο OPEN για κακοποιητική συμπεριφορά από τον ίδιο.

Σύμφωνα με την ίδια, είχε βρεθεί μπροστά σε χαστούκι που έδωσε σε κοπέλα ο πατέρας Αντώνιος πριν από 5 χρόνια.

Η 20χρονη, όπως λέει στο OPEN, έμεινε στην «Κιβωτό του Κόσμου» για έξι χρόνια και συγκεκριμένα από τα 12 έως τα 18. «Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική και έπειτα λεκτική. Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας έβριζαν και τέτοια, απλά με τον τρόπο τους μάς έβγαζαν άχρηστους και ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε κακή επιρροή», τονίζει και αναφέρεται στη δική της τιμωρία.

«Με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για να με τιμωρήσουν»

«Πήρα τιμωρία να είμαι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν κάτι συγκεκριμένες ώρες. Τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήταν μόνο δουλειές. Ήμουν μπροστά σε ένα γεγονός, πολύ πιο παλιά. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15 και τότε είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι», αναφέρει μεταξύ άλλων η 20χρονη.

Για την τοποθέτηση του πατέρα Αντώνιου, η 20χρονη λέει πως «η αλήθεια είναι χθες τα είδα και επειδή απέκτησα έναν θυμό και μία απέχθεια απέναντι του γιατί πιο πριν ενώ είχα συνομιλήσει και με κάποιους άλλους δημοσιογράφους και είχα πει κάποια πράγματα, δεν ήθελα να δείξω μόνο τα άσχημα πράγματα που συνέβαιναν εκεί μέσα, αλλά και όλα αυτά τα ωραία που έχουμε περάσει. Αυτά, όμως, που διάβασα και είπε πραγματικά με έχουν κάνει να λυπάμαι και να ντρέπομαι που είπα όλα αυτά που είπα».

«Δηλαδή γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά. Ήμασταν παιδιά παραβατικά. Ναι, λογικό, γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Γι’ αυτό φύγαμε απ’ το σπίτι μας, κάποιος λόγος υπήρχε», συμπληρώνει.

Σχετικά με την πρεσβυτέρα, η νεαρή αναφέρει πως «πάντα ήταν έτσι γλυκιά και γλυκομίλητη και προσπαθούσε να βοηθήσει όπου μπορούσε. Την είδα στην συνέντευξη και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε και για ποιον λόγο είχε τόσα νεύρα; Θεωρώ ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει θα έπρεπε να είχε ήδη προνοήσει ότι θα υπήρχε αυτό το θέμα, δεν ξέρω πραγματικά γιατί είχε αυτή την αντίδραση».

«Μας κλείδωναν εις γνώση του πατέρα Αντώνιου»

Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».

Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τα εξής: «Εγώ τότε που ‘χα βγει από την συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πάτερ ήταν εκεί και μας μίλαγε. Και λέει, “ναι εγώ έδωσα την έγκριση”. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω “συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;”. Και λέει ναι, “προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε”. Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”».

Η κοπέλα αποκαλύπτει επίσης πως είχε δραπετεύσει από τη δομή, λέγοντας πως «Όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».

Πηγή: pierianews.gr