Όπως με κάθε τι καινούριο, και για το οποίο υπάρχουν ελλιπείς γνώσεις και εκπαίδευση, όταν οι πρώτες γεννήσεις με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης έγιναν πραγματικότητα δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση και αμφιβολία για τα επονομαζόμενα “παιδιά του σωλήνα” και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Σήμερα, αρκετές δεκαετίες αργότερα, με την κατάλληλη ενημέρωση αλλά και την επιστημονική βελτίωση της μεθόδου, ο αριθμός των ζευγαριών που την επιλέγουν ως μέθοδο τεκνοποίησης έχει αυξηθεί. Μύθοι συνεχίζουν, και πιθανώς να συνεχίσουν, να υπάρχουν, εφόσον υπάρχει αν όχι φόβος σίγουρα άγχος. Μια απλής αναζήτηση πιθανών αποριών στο διαδίκτυο, με απαντήσεις από επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές, ή μια επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε μια για πάντα τις αλήθειες από τους μύθους. Ο Μαρίνος Τσιριγώτης, γιατρός εξωσωματικής γονιμοποίησης ή κάποιος άλλος έμπιστος γιατρός της επιλογής σας θα σας βοηθήσει να μηδενίσετε τις απορίες και τις ανησυχίες για την διαδικασία της μεθόδου.

Κάτι στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά, είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την αναπαραγωγή με ιατρικώς υποβοηθούμενο τρόπο. Πέρα από το γεγονός ότι η τεκνοποίηση έγινε εφικτή για εκατομμύρια περισσότερα ζευγάρια που αποτύγχαναν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις που η φυσική σύλληψη δεν υποστηριζόταν.

Παρένθετες Μητέρες

Πολλές γυναίκες μπορεί να καταφέρνουν να συλλάβουν ένα παιδί, δυστυχώς όμως η κύηση να μην έχει επιτυχή και ευτυχή κατάληψη. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κάποιες ιδιαιτερότητες στο σώμα της υποψήφιας μητέρας, καθιστούν ανέφικτη τη φιλοξενία και την ανάπτυξη του εμβρύου για το απαιτούμενο διάστημα.

Έτσι, αν η υιοθεσία δεν είναι ακόμη επιλογή, το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα στο τελευταίο στάδιο της εξωσωματικής, να επιλέξει μια άλλη θηλυκότητα για την εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων. Σαφώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνθήκη, και σίγουρα δεν είναι εύκολο να βρεις τη γυναίκα εκείνη με το ανάλογο μεγαλείο ψυχής, το σίγουρο όμως είναι ότι είναι η μόνη λύση για την απόκτηση βιολογικού παιδιού.
Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού μάλιστα, γίνεται συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν κλινικές που προσφέρουν αυτή την “υπηρεσία” επί πληρωμή, στην ίδια νοοτροπία που υπάρχουν τράπεζες ωαρίων και σπέρματος.

Μονογονεϊκές Οικογένειες

Η άνοδος του φεμινισμού, η ενδυνάμωση της γυναικείας φιγούρας στην κοινωνία, και η αναγνώριση του ρόλου της μέσα στην οικογένειά της και της επάρκειάς του απουσία του ανδρικού, συντελούν στην κατάρριψη της αναγκαιότητας για πυρηνική οικογένεια.

Για μια γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα χωρίς κάποιον σύντροφο στο πλευρό της, η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει την εύκολη λύση, σε συνδυασμό με τη δωρεά σπέρματος.

Μελλοντική Εξασφάλιση

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχει η επιλογή να εμφυτευτούν όλα τα έμβρυα, ή να γίνει κατάψυξη μέρος αυτών.

Η δεύτερη επιλογή δεν είναι τόσο παράταιρη, αν σκεφτούμε ότι ένα ζευγάρι μπορεί να επιθυμεί να αποφύγει εκείνη τη χρονική περίοδο την πιθανότητα πολλαπλής εγκυμοσύνης, θέλει όμως να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ακόμη παιδιού στο μέλλον.
Επιπλέον, κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο δεδομένου ότι η επιτυχία της σύλληψης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία των γονέων (γι’αυτό και πλέον πολλές γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους εγκαίρως), έτσι ένα ήδη γονιμοποιημένο ωάριο δίνει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες γέννησης, από μια μελλοντική προσπάθεια με φυσικό τρόπο.

Πηγή: pierianews.gr