Το να πιστεύεις στο Θεό δεν είναι το να δέχεσαι τη δυνατότητα της ύπαρξής του επειδή μας έχει «αποδειχθεί», με κάποιο θεωρητικό επιχείρημα, αλλά είναι το να εμπιστευτούμε τον Ένα που ξέρουμε και αγαπάμε.

Η πίστη δεν είναι η υπόθεση πως κάτι ίσως είναι αλήθεια, αλλά η βεβαιότητα ότι κάποιος είναι εκεί να σε προστατεύει και να σε καθοδηγεί προς το καλό.«H πράξη της πίστης είναι ένας ασταμάτητος διάλογος με την αμφιβολία». Όπως σωστά λέει ο Thomas Merton. «H πίστη είναι μια πηγή αμφιβολίας και πάλης πριν γίνει μια πηγή σιγουριάς και γαλήνης». Μην ξεχνάμε πως ο Κύριος υποσχέθηκε: «Οτιδήποτε ζητήσεις με πίστη, πιστεύοντας ότι θα το λάβεις, στο όνομα τού Χριστού, θα το λάβεις». Ο Κύριος υποσχέθηκε: «Οτιδήποτε ζητήσεις με πίστη, πιστεύοντας ότι θα το λάβεις, στο όνομα τού Χριστού, θα το λάβεις»

Ας δούμε τους διάσημους που δήλωσαν δημόσια την πίστη τους στον Θεό.

1. Άρης Σερβετάλης

Ο δημοφιλής ηθοποιός έχει δηλώσει σε συνέντευξή του: «Πιστεύω στον Θεό. Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος ως λατρευτικό ον και έχει το χάρισμα να αναρωτιέται για τα έξω απ’ αυτόν. Πιστεύω στην Ορθοδοξία γιατί είναι απόλυτα αναρχική θρησκεία. Γιατί σου λέει πως οτιδήποτε θέλεις να πεις στον άλλο πρέπει πρώτα να το πεις στον εαυτό σου. Για μένα ο Θεός είναι ο κατασκευαστής μου, αυτός που μου δίνει αγάπη, που με κάνει να βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία, που φωτίζει αλλιώς την καθημερινότητά μου. Στην εκκλησία πηγαίνω συχνά. Πηγαίνω και όταν έχω ανάγκη και όταν δεν το έχω. Είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μου, όπως το να πλένω τα δόντια μου όταν ξυπνάω το πρωί».

2. Νίκος Αναδιώτης

Ο Νίκος Αναδιώτης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη Μονή Βατοπαιδίου και τον ηγούμενο Εφραίμ στον Άγιον Όρος, έχει δηλώσει: «Κάθε Κυριακή πηγαίνω στην εκκλησία και εξομολογούμαι μια φορά τον μήνα. Η πρώτη φορά που πήγα και εξομολογήθηκα ήταν στην εφηβεία και στα 25 μου ένιωσα την ανάγκη να πάω ξανά. Δεν μου άρεσε ο τρόπος της ζωής μου, δεν με οδηγούσε κάπου. Δεν με άφηνε να προοδεύσω κι έτσι πήγα σε πνευματικό. Ο πατέρας Ιωάννης άλλαξε όλη μου τη ζωή και με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Παλιότερα σκεφτόμουν να γίνω πλούσιος και διάσημος. Σκεφτόμουν μόνο εμένα. Σήμερα θέλω να είμαι αξιοπρεπής και να βγάζω τόσα όσα χρειάζονται για να ζήσω. Μόνο ο Θεός μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή ενός ανθρώπου».

3. Θοδωρής Αθερίδης

Η εκ βαθέων εξομολόγησή του στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Aλήθεια» είχε συγκλονίσει. «Υπάρχει μια αθεΐα στον χώρο μου, εντούτοις όλοι οι ηθοποιοί πριν από την παράσταση κάνουν τον σταυρό τους. Όταν ταξιδεύουν με το αεροπλάνο, κάνουν τον σταυρό τους και άθεοι άνθρωποι. Το πρόβλημα δεν είναι όταν αρνείσαι τον Θεό, επειδή ο Θεός μεριμνά και για όποιον τον αρνείται. Το πρόβλημα είναι μήπως σε αρνηθεί ο Θεός» είχε πει για την αθεΐα, ενώ στην ίδια συνέντευξη είχε αναφερθεί και στους αγαπημένους του αγίους.

«Είχα γνωρίσει στον Άγιον Όρος τον άγιο Παΐσιο και έχω διαβάσει τον βίο και τους λόγους του αγίου Πορφυρίου, που μου ξεκουράζουν την καρδιά όταν τους διαβάζω. Ο Πορφύριος συμβουλεύει να μην πολεμάμε το κακό. Ο καλύτερος τρόπος είναι απλά να σκεφτόμαστε το καλό. Όσο παλεύεις το κακό τόσο αυτό έρχεται πιο κοντά σου. Επίσης, αγαπημένος μου είναι και ο άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα. Το μεγαλύτερο δίδαγμα από τη διδασκαλία του Χριστού είναι η εσωτερική επανάσταση της αγάπης. Η έννοια της μετάνοιας και της συγχώρεσης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθεις εσύ να συγχωρείς και όχι να σε συγχωρέσει ο Θεός».

4. Νίκος Κουρκούλης

Ο τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης είχε μια συγκλονιστική εμπειρία στον Άγιον Όρος κατά τη διάρκεια της σοβαρής περιπέτειας που είχε με την υγεία του καθώς το 2002 είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Η μητέρα του τού είπε τότε να μην ανησυχεί και ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Κατά την περίοδο της Σαρακοστής, αφού τελείωσε τις live εμφανίσεις του σε νυχτερινό μαγαζί, χαιρέτησε τους πάντες κι έκανε από ένα δώρο στον καθένα ξεχωριστά

Οι φίλοι του και ο θείος του τον πίεσαν τότε να πάει στον Άγιον Όρος. Έτσι κι εκείνος ξεκίνησε Μεγάλη Δευτέρα για τη σκήτη της Αγίας Άννας. Τα θαύματα που βίωσε, αλλεπάλληλα. Στο καραβάκι συνάντησε τυχαία τον γιατρό που θα τον χειρουργούσε στην Αμερική, μέσω ενός Έλληνα που ήταν το δεξί χέρι του επιστήμονα και τον είχε φέρει για Πάσχα στο Άγιον Όρος. Τη Μεγάλη Παρασκευή ο γέροντας Σίλας είπε στον τραγουδιστή να τον πάει να προσκυνήσει τη ζώνη της Αγίας Άννας. Ο τραγουδιστής ήταν γονατισμένος για δύο λεπτά, όταν ένιωσε κάποια στιγμή μια μεγάλη πίεση και λιποθύμησε. Έμεινε ξαπλωμένος για είκοσι λεπτά. Μόλις συνήλθε, έβαλε τα κλάματα γι’ αυτό που ένιωσε. Με το που επέστρεψε στην Αθήνα, πήγε για εξετάσεις και οι γιατροί τού είπαν ότι ο καρκίνος του έχει εξαφανιστεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του δεν έκανε χημειοθεραπείες, δεν πήρε φάρμακο.

6.Ηλίας Βρεττός

Ο λαϊκός τραγουδιστής σώθηκε, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, από θαύμα το 2018, στο τροχαίο που είχε στην παραλιακή ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα. Το ατύχημα σημειώθηκε όταν η οδηγός του οχήματός του Σοφία Φυρού έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, καθώς ένα λευκό βαν τής έκλεισε τον δρόμο, και καρφώθηκε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους. Ο Ηλίας έφερε πολλαπλά τραύματα και έκανε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις. Ο πατέρας του καλλιτέχνη ανέφερε τότε ότι ο γιος του τού είπε ότι σώθηκε από θαύμα κι ότι τον έσωσε η αγία Φιλοθέη.

«Έχουν περάσει 3 χρόνια από το ατύχημα. Είχα και μια περιπέτεια υγείας με το νεφρό όταν ήμουν 13 και κόντεψα να το χάσω. Γενικά έχω τομές σε όλο μου το κορμί κι είναι τα παράσημά μου. Έχω κάνει τατουάζ σε όλες μου τις τομές γιατί δεν αγάπησα ποτέ τα σημάδια μου. Οι χαρακιές στο κορμί είναι και χαρακιές στην ψυχή και στο μυαλό. Είναι και πως το βλέπεις κι έχει σημασία κι η ψυχολογία.

Άλλαξα σχέσεις με ανθρώπους. Ο αδερφός μου, μετά το ατύχημα, ήρθε μόνιμα στην Ελλάδα. Άλλαξα φίλους και συνεργάτες κι ήρθαν κάποιοι καινούριοι», είχε δηλώσει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

7.Γιώργος Αγγελόπουλος

Τους μήνες που παρακολουθούσαμε την πορεία του στο «Survivor» αλλά και στις μετέπειτα συνεντεύξεις του δεν έκρυψε ποτέ πως είναι θρησκευόμενος. Ο Ντάνος σε σημαντικές γιορτές επισκέπτεται το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό για να προσκυνήσει.

8.Νίκος Βέρτης

Πρόσφατα εξομολογήθηκε, στον Νίκο Χατζηνικολάου, την πίστη του στον Θεό. «Τον αγαπώ πολύ τον Χριστό, τον έχω μέσα στη ζωή μου. Διανύουμε μια εποχή που η νεολαία φοβάται να πει ‘πιστεύω στον Χριστό’. Δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα. Θέλω ο καθένας να μπορεί να έχει την ελευθερία να εκφράσει αυτό που πιστεύει. Είτε είσαι στον Χριστό, είτε στον Μωάμεθ, είτε δεν πιστεύεις πουθενά. Δεν θεωρώ ότι είναι ωραίο να ακούω πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη. Με ενοχλεί αυτό γιατί ναι όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι ανώτερο αλλά φοβούνται να το εκφράσουν» δήλωσε.

«Εγώ γιατί πιστεύω στον Χριστό; Όχι για τα θαύματα που έχει κάνει. Πιστεύω στον Χριστό γιατί έχει αυτό που εμένα με αντιπροσωπεύει στη ζωή μου. Η αρχή και το τέλος. Η αγάπη. Με την αγάπη λύνεις τα πάντα στη ζωή» συμπλήρωσε.

«Αυτό είναι κατ’εμέ ο Χριστός, αγάπη, αυτό μου διδάχθηκε» τόνισε.

«Έχω πει πολλές φορές σε φίλους μου ιερείς ότι αν πετούσαν τα χρυσά από πάνω τους, και τη λιμουζίνα και ήταν πιο ταπεινοί όπως ήταν ο γέροντας Παΐσιος, θα είχαν προσελκύσει περισσότερο κόσμο και τη νεολαία κοντά τους. Η ταπεινότητα είναι αυτή που θα φέρει τη νεολαία στην Εκκλησία και όχι η υπερβολή», σχολίασε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

9.Ναταλία Λιονάκη

Η ηθοποιός είχε διαγράψει μια λαμπρή πορεία στην υποκριτική με πρωταγωνιστικούς ρόλους στην τηλεόραση. Ξαφνικά αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού. Η ίδια είχε δηλώσει: «Είναι σαν να ανοίγει μέσα σου ένα παράθυρο και να μπαίνει το φως. Η απόφαση μου είναι συνειδητή. Συναισθάνεσαι τι είναι αυτό που σε καλεί και απλώς ξυπνάς μια μέρα και το εξωτερικεύεις. Από μικρή είχα κλίση στον θεό. Εδώ έχω βρει τη γαλήνη και την ηρεμία. Εδώ προσεύχομαι για μένα και για όλο τον κόσμο. Έχω βρει το σπίτι μου στο σπίτι του θεού», είχε εξομολογηθεί στο απομακρυσμένο μοναστήρι της Κρήτης, στο οποίο έκανε τα πρώτα της βήματα στον μοναχισμό.«Δεν έχω επικοινωνία με κανέναν, ακριβώς γιατί όταν αποφασίζεις να τα εγκαταλείψεις όλα, δεν είναι ότι δεν αγαπάς. Αντίθετα, αγαπάς ακόμη περισσότερο και με άλλον τρόπο και είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση, η αντίληψη, η βίωση των πραγμάτων. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει αγάπη. Πείτε στη μητέρα μου και στους φίλους μου πως είμαι καλά. Δεν την κατηγορώ τη μητέρα μου, είναι φυσιολογικό να ανησυχεί. Μια μέρα θα καταλάβει την απόφαση μου», είχε πει για τη μητέρα της Τζένη, η οποία βασανιζόταν για να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στην κόρη της που την έκανε να εγκαταλείψει την κοσμική ζωή της.

10. Άνθιμος Ανανιάδης

Σε συνεντεύξεις του, έχει μιλήσει πολλές φορές για την αγάπη του στη μοναστηριακή ζωή και την ορθόδοξη πίστη. Η ίδια η μητέρα του άλλωστε είναι πολύ βαθιά θρησκευόμενη. «Σίγουρα είναι μέσα από την οικογένεια τα ήθη και τα έθιμα και η πίστη μας είναι κάτι το οποίο το εκπροσωπούμε και είναι μέσα μας κάθε στιγμή και λεπτό. Ανεβαίνω κάθε δύο μήνες στο Άγιο Όρος».

Πηγή: pierianews.gr