Καλά νέα για τους (όχι λίγους) λάτρεις των ζυμαρικών που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Μια νέα έρευνα, από τις Lisa Sanders και Joanne Slavin, όχι απλώς τα απενοχοποιεί αλλά αναδεικνύει τα οφέλη τους ως καλή πηγή φυλλικού οξέος, ασβεστίουμαγνησίουσιδήρου και ψευδαργύρου, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, όταν δηλαδή αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι ειδικοί προχώρησαν στην ανασκόπηση 38 ερευνών που διερευνούσαν τη σχέση ανάμεσα στα λευκά ζυμαρικά και το σωματικό βάρος και, ειδικότερα, την επίπτωσή τους στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και στον γλυκαιμικό δείκτη.

Το συμπέρασμά τους; «Παρά την εντύπωση που έχουν κάποιοι ότι τα λευκά ζυμαρικά είναι “παχυντικό” φαγητό, οι σύγχρονες παρατηρήσεις δείχνουν ότι γενικά δεν συνδέονται με το σωματικό βάρος ή τη σύσταση του σώματος, μπορεί μάλιστα να λειτουργήσουν θετικά στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή στην κοιλιακή παχυσαρκία».

«Παρά την εντύπωση που έχουν κάποιοι ότι τα λευκά ζυμαρικά είναι “παχυντικό” φαγητό, οι σύγχρονες παρατηρήσεις δείχνουν ότι γενικά δεν συνδέονται με το σωματικό βάρος ή τη σύσταση του σώματος, μπορεί μάλιστα να λειτουργήσουν θετικά στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή στην κοιλιακή παχυσαρκία».

Μια παλαιότερη, ιταλική έρευνα του 2016, είχε καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, ότι όσοι λατρεύουν τα μακαρόνια έχουν γενικά χαμηλότερο ΔΜΣ.

Ένα άλλο μάλλον αναπάντεχο συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι ακόμα και τα λευκά ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση ωστόσο με το λευκό ψωμί, τις πατάτες και το ρύζι.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εξαρτώνται και από παράγοντες όπως το μέγεθος μιας μερίδας  και το αν, φυσικά, μιλάμε για παράδειγμα για σπαγγέτι με σκόρδο και ντομάτα ή για συνταγές όπως η καρμπονάρα.

Πηγή: pierianews.gr