Κοιτάζοντας τις διατροφές διάφορων Ολυμπιονικών, γίνεται πολύ γρήγορα ξεκάθαρο ότι δεν απευθύνονται σε «φυσιολογικούς» ανθρώπους, ούτε από άποψη θερμίδων, αλλά ούτε και άπο το ποιες τροφές μπορεί να επιλέγονται. Δεν είναι καθόλου παράξενο να δούμε αυτούς τους ανθρώπους να καταναλώνουν πάνω από 5.000 θερμίδες την ημέρα, και να μην προέρχονται όλες από υγιεινά φαγητά.

Οι διατροφές που ακολουθούν οι επαγγελματίες αθλητές μοιάζουν τόσο παράξενες στα δικά μας μάτια επειδή οι ανάγκες τους σε θερμίδες είναι πάρα πολύ διαφορετικές από τις δικές μας – και εντελώς διαφορετικές από αθλητή σε αθλητή. Για παράδειγμα, ένας μαραθωνοδρόμος καίει πολύ περισσότερες θερμίδες στο άθλημά του σε σχέση με έναν αθλητή που τρέχει 100 μέτρα. Για τους κολυμβητές, από την άλλη μεριά, δεν είναι σπάνιο να καταναλώνουν μέχρι και 10.000 θερμίδες καθημερινά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ενός επαγγελματία αθλητή χρειάζεται θερμίδες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις εξαντλητικές και συνεχείς προπονήσεις. Είναι πιο εύκολο για έναν άνθρωπο που ακολουθεί αυτό τον τρόπο ζωής να φάει πού και πού κάτι ανθυγιεινό θεωρητικά, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να λαμβάνουν αυτές τις θερμίδες από καλύτερες πηγές. Για παράδειγμα, είναι πιθανότερο να δούμε έναν αθλητή να τρώει μεγαλύτερες ποσότητες φυστικοβούτυρου από το κανονικό, αλλά δεν θα τον δούμε εξίσου συχνά να τρώει πίτσα.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τις διατροφές των Ολυμπιονικών είναι πως τα γεύματά μας χρειάζονται ποικιλία. Δεν είναι σωστό να στερούμαστε τροφές, επειδή σε όλο αυτό συμβάλλει και ο ψυχολογικός παράγοντας – είναι πιο εύκολο να τηρούμε το μέτρο όταν αφήνουμε πού και πού τον εαυτό μας να περάσει λίγο καλά. Πρέπει να φροντίζουμε οι θερμίδες μας να προέρχονται από τροφές που προσφέρουν και μια ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών. Η ποικιλία θα βοηθήσει και εδώ, καθώς διαφορετικές τροφές προσφέρουν και διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα.

Δώστε περισσότερη προσοχή στα λαχανικά και τα φρούτα, και φροντίστε η πρωτεΐνη σας να προέρχεται περισσότερο από κοτόπουλο και ψάρι, παρά από κόκκινο κρέας, το οποίο είναι καλό σε μικρότερες ποσότητες και πιο σποραδικά.

Για όσους γυμνάζονται, ακόμα και αν δεν προετοιμάζεστε για μαραθώνιο ή κάποιο Ολυμπιακό άθλημα, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε το σώμα σας με τις σωστές θερμίδες πριν από την προπόνηση – μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο, για παράδειγμα, έχει πολύ καλή αναλογία υδατάνθρακα-πρωτεΐνης για πριν την άσκηση. Για μετά την προπόνηση, επιλέξτε ένα σνακ που να έχει πρωτεΐνη – αν έχετε κάψει πολλές θερμίδες και έχετε ιδρώσει πολύ, το σοκολατούχο γάλα είναι παραδόξως καλή επιλογή, μιας και περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη αλλά και ηλεκτρολύτες.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πολύ καλή επιλογή για όσους γυμνάζονται τακτικά, καθώς προσφέρουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά αλλά και αρκετές θερμίδες για να κρατούν το σώμα σε εγρήγορση. Το πιο σημαντικό στο να χτίσετε μια ισορροπημένη διατροφή που να απολαμβάνετε και να συνεχίσετε να ακολουθείτε σε βάθος χρόνο είναι να μην βασίζεστε τόσο στο «Τι απαγορεύεται να φάω;» και περισσότερο στο «Πώς θα κάνω αυτό που θα φάω πιο θρεπτικό;». Κανείς δεν πρόκειται να μείνει πιστός σε μια βαρετή και άνοστη διατροφή.

Πηγή: pierianews.gr