Από αναβολή σε αναβολή πάει το πρόγραμμα των voucher αξίας 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για… τηλεκπαίδευση: Τα σχολεία δεν αποκλείεται να ανοίξουν έως το τέλος Μαρτίου και το πρόγραμμα που φιλοδοξούσε να στηρίξει τα παιδιά τα οποία αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

Και όπως όλα δείχνουν κάπου έχασε τον… δρόμο του ανάμεσα στα γραφεία των αρμοδίων στελεχών των Βρυξελλών και τα γραφεία των συναρμόδιων υπουργών εδώ στην Αθήνα. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας που θα υποστηρίξει τη δράση «Ψηφιακή Μέριμνα» του υπουργείου Παιδείας για την παροχή της επιταγής δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, δεδομένου ότι μία τις ημερομηνίες που είχαν δοθεί για ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας ήταν η… σημερινή: Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και έτσι οι παρατάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο επόμενος στόχος που τέθηκε ήταν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να ανοίξει η πλατφόρμα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εν αναμονή της ΚΥΑ

Και αυτός ο νέος στόχος όμως δύσκολα θα πιαστεί αφού έως και πριν από λίγες ώρες, δεν είχε ολοκληρωθεί η συλλογή του γύρου υπογραφών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη δράση. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη, καθώς το πρόγραμμα πήρε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο ακόμα και οι γρήγορες διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, αποδεικνύονται μάλλον ανεπαρκείς στην υπερπήδηση των καθυστερήσεων του Δημοσίου. Έτσι, ακόμη και αν αυτή την εβδομάδα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υπογραφές, η πλατφόρμα θα μπορεί να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα αρχικά μόνο όμως για τους προμηθευτές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια για τους δικαιούχους. Βάσει των σχετικών αποφάσεων που έχουν ήδη αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε κατ’ ελάχιστον τέσσερις μήνες από την υπογραφή Σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης.

Ποια είναι τα βήματα για τα 200 ευρώ

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» αποτελεί το πρώτο έργο, το οποίο θα προχωρήσει με άμεσες δαπάνες που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω voucher (επιταγή), στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να δίνεται μια επιταγή αξίας 200 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο που φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Για οικογένειες από 3 παιδιά και πάνω τίθεται πλαφόν στα 500 ευρώ.
Το Πρόγραμμα υποστήριξης μαθητών/φοιτητών/σπουδαστών για την αγορά υπολογιστικών συσκευών (computing devices tablets, laptops, desktop pcs) μέσω voucher, θα απευθύνεται κατ’ εκτίμηση σε έως 645.000 μαθητές/φοιτητές/σπουδαστές. Η είσοδος των δικαιούχων στην ψηφιακή πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης δεδομένου ότι η ταυτοποίηση και η επαλήθευση του δικαιούχου θα είναι αυτόματη. Άμεσα θα λαμβάνουν έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχουν την έκπτωση των 200 ευρώ στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα μπορεί:

  • είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή
  • να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της ΚτΠ στη «Διαύγεια», ανέρχεται σε περίπου 645.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ αλλά αντ’ αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 10%.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: pierianews.gr