Είτε διανύετε τα μαθητικά σας χρόνια, είτε όχι, το διάβασμα αποτελεί μια δραστηριότητα που δεν παύει να είναι μέρος της καθημερινότητάς σας καθώς θέλετε να εξελίσσεστε και να εμπλουτίζετε συνεχώς τις γνώσεις σας με σεμινάρια ή μεταπτυχιακά προγράμματα. Ωστόσο το διάβασμα δεν είναι πάντα μια διασκεδαστική εργασία. Απαιτεί χρόνο και πνευματική κούραση για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε τις γνώσεις και να αφομοιώσετε τις πληροφορίες. Αν είστε και εσείς μαθητές, φοιτητές ή παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης, τότε βρείτε παρακάτω ορισμένα tips για να διαβάζετε αποτελεσματικά με λιγότερη προσπάθεια.

Οργανώστε το γραφείο σας

Φυσικά και δεν μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι όταν επικρατεί ένας πανικός πάνω στα έπιπλα γραφείου σας. Τα πεταμένα βιβλία στην βιβλιοθήκη σας, οι στοίβες τετράδια και τα παρατημένα σνακ που βρίσκονται στο γραφείο σας ή τα ανακατεμένα χαρτιά στις συρταριέρες σας δεν σας βοηθούν να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό που διαβάζετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τακτοποιήσετε το γραφείο σας και να αφαιρέσετε όλα τα περιττά αντικείμενα από αυτό. Θα δείτε ότι ο χρόνος που ξοδέψατε για αυτή την δραστηριότητα δεν ήταν τίποτα μπροστά στον χρόνο που θα εξοικονομήσετε από την μελέτη σας.

Κάντε τακτικά διαλλείματα

Η μελέτη σας θα είναι πολύ πιο αποδοτική αν πραγματοποιείτε τακτικά διαλλείματα. Μετά από μια ώρα διαβάσματος αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένοι και η ενέργειά σας πέφτει. Το διάβασμά σας δεν είναι το ίδιο ποιοτικό και δυσκολεύεστε να αφομοιώσετε τις πληροφορίες ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο για να αποστηθίσετε κείμενα, να λύσετε ασκήσεις ή να διαβάσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Πάρτε τον χρόνο σας και ξεκουραστείτε. Κάντε ένα πλάνο διαβάσματος και θέστε την ώρα ξεκούρασης, καθώς και τον χρόνο που θα διαρκέσει το διάλλειμά σας. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να ξεφύγετε και θα δείτε πόσο γρηγορότερα θα τελειώσετε τις υποχρεώσεις του διαβάσματός σας.

Κρατήστε σημειώσεις

Ιδίως αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να συγκρατήσουν πολλές πληροφορίες, οι σημειώσεις θα σας λύσουν τα χέρια. Σας επιτρέπουν να κρατήσετε την ουσία από κάθε μάθημα και σας βοηθούν να δώσετε έμφαση στα κύρια σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε. Επιπλέον οι οργανωμένες και γραμμένες με προσοχή σημειώσεις σας επιτρέπουν να κάνετε επανάληψη πιο εύκολα και γρήγορα όταν έρθει η ώρα που θέλετε να φρεσκάρετε τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τετράδιο, στυλό και μερικούς χρωματιστούς μαρκαδόρους υπογράμμισης. Είστε έτοιμοι να κρατήσετε σημειώσεις;

Πηγή: pierianews.gr