Ο Φούρνος θα το ψήσει, ο Μύλος θα μυρίσει!!!

Εσείς γνωρίζατε πως  η συνταγή για το φουσκωτό ψωμί με προζύμι προέρχεται από την Έδεσσα?

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Περδίκκας ο μικρότερος αδερφός του Αέροπου και του Γαυάνη, όλοι βασιλικής καταγωγής, έφθασαν στην Άνω Μακεδονία για να εργαστούν μετά από προτροπή του πατέρα τους, εγγονού του Ηρακλή. Εκεί λοιπόν τους παρεχόταν φαγητό και ζυμάρι καθημερινά για να φτιάξουν το ψωμί τους.

Το ψωμί που έφτιαχνε ο Περδίκκας ήταν το πιο φουσκωτό και το πιο νόστιμο από όλων, περιστατικό που κίνησε υποψίες και το ενδιαφέρον της βασίλισσας. Ο μικρός Περδίκκας κρατούσε λίγο ζυμάρι φυλώντας το στην τσέπη του και το χρησιμοποιούσε την επόμενη ημέρα φτιάχνοντας έτσι το προζύμι, την μαγιά. Η βασίλισσα ωστόσο, τον θεώρησε μάγο και τον κυνήγησε μαζί με τα αδέρφια του… Μετά από πολλές περιπέτειες οι τελευταίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Έδεσσα, θα γίνουν βασιλείς και ιδρυτές του Μακεδονικού Βασιλείου και θα μεταφέρουν εκεί την μυστική συνταγή του αφράτου ψωμιού που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Το πως όμως δημιουργήθηκε το Ψωμί του Περδίκκα αλλά και τον τρόπο παρασκευής του μέχρι σήμερα, από το στάδιο άλεσης τους σιταριού ακόμη,  θα το μάθετε και θα το γευτείτε στις 16 Οκτωβρίου, μέσω γευστικής αλλά και γαστρονομικής οικοξενάγησης, στον Μύλο των Γεύσεων στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας, στο πάρκο Καταρρακτών, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00-16:00 με την Κάρτα Πόλης της Έδεσσας- EdessaCityCard στο Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας. Περισσότερες πληροφορίες στο www.edessacity.gr

Πηγή: pierianews.gr