Αναντίρρητα, το live streaming και, συνολικότερα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ο παραδοσιακός τρόπος θέασης έχει αλλάξει και έχει αντικατασταθεί με το streaming. Είναι μια νέα συνήθεια, που όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει. Στην Ελλάδα, μάλιστα, έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, δίνοντας έναν ορισμό. Με τον όρο «streaming» εννοούμε την τεχνολογία με την οποία «παραδίδεται περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, μουσική) σε υπολογιστή και κινητά μέσω του ίντερνετ». Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του streaming είναι πως υπάρχει μια συνεχής μετάδοση του περιεχομένου, η ροή δεν σταματά ποτέ και έτσι οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους περιεχόμενο άμεσα και όποτε θέλουν. Με τον όρο «live streaming» εννοούμε την «απευθείας και ζωντανή μετάδοση του περιεχομένου», που επιθυμεί να δει ο θεατής.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν τεράστια απήχηση στο ελληνικό κοινό, είναι πολλές και οι περισσότερες άκρως δημοφιλείς. Μα φυσικά θα ξεκινήσουμε με το Netflix. Πρόκειται, πιθανότατα, για την πλατφόρμα με τους περισσότερους Έλληνες χρήστες. Διαθέτει μια τεράστια γκάμα επιλογών, ταινίες και σειρές από κάθε γωνία του πλανήτη και, το πιο σημαντικό, έχει σχετικά χαμηλό οικονομικό αντίτιμο (από 7,99 ευρώ το μήνα).

Μια πλατφόρμα που αποκτά όλο και περισσότερη δυναμική είναι το ERTFLIX. Το διαδικτυακό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης έχει πλούσιο περιεχόμενο, διαθέτει όλο το πρόγραμμα της ΕΡΤ και, μάλιστα, πολλές σειρές πρώτα προβάλλονται στο ERTFLIX και, μετά, από τον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης. Πολλές σειρές, όλες οι εκπομπές των καναλιών της ΕΡΤ προσφέρονται δωρεάν και, ήδη από τον Απρίλιο του 2020 που εγκαινιάστηκε, μετράει εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Cosmote tv κατάφερε να δημιουργήσει ένα άκρως ελκυστικό περιεχόμενο, το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το ελληνικό κοινό. Διαθέτει πάρα πολλά προγράμματα, από ντοκιμαντέρ μέχρι και παιδικά, και εννοείται πραγματοποιεί και δικές της σειρές και ταινίες. Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξει ο καθένας, αλλά το σίγουρο είναι πως παρέχει ένα συνολικό πακέτο για όλα τα γούστα.

Μιας που κάναμε μνεία σε παιδικά προγράμματα, αξίζει να αναφέρουμε το Disney+. Το Disney+ είναι διαθέσιμο εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Ελλάδα και έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο κατάλογος των σειρών και των ταινιών είναι μακρύς και δεν είναι μόνο για παιδιά. Αντιθέτως, περιλαμβάνει όλες τις δημοφιλείς σειρές που αποθεώνονται παγκοσμίως. Το κόστος ξεκινάει από 8,99 ευρώ το μήνα.

Μια ακόμα πλατφόρμα, που ο κόσμος την κατατάσσει πολύ ψηλά, είναι η Vodafone TV. Περιλαμβάνει πάνω από 45 κανάλια, μεταξύ των οποίων το National Geographic και το History Channel. Έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα προβολής πολύ πετυχημένων ταινιών και σειρών, ενώ προσφέρει ευφάνταστο και πρωτότυπο περιεχόμενο για παιδιά και αθλητικό περιεχόμενο για τους λάτρεις των αθλημάτων. Η συνδρομή για τη Vodafone TV ξεκινάει από 8,50 ευρώ το μήνα.

Μέσω της πλατφόρμας EON της Nova, οι συνδρομητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πάρα πολλά αθλητικά δρώμενα, αμέτρητες σειρές και ταινίες, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Μια ακόμα επιλογή για όλα τα μέλη της οικογένειας με την κατώτατη συνδρομή να ανέρχεται στα 10 ευρώ το μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ύπαρξη του streaming ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δημοφιλία των διαδικτυακών πλατφορμών. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης εξοικειώνεται ακόμα περισσότερο με τις πλατφόρμες και οι πλατφόρμες, με τη σειρά τους, γίνονται ολοένα και πιο εύχρηστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατφόρμα PokerStars, που παρέχει αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνει τους χρήστες σχετικά με το πόκερ, ενώ αντίστοιχα η πλατφόρμα της FIFA κατευθύνει αναλυτικά τους χρήστες σχετικά με το ποδόσφαιρο. Επίσης, είναι δύο πλατφόρμες που παρέχουν και υπηρεσία live streaming, γεγονός που ενισχύει την σχέση μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών και live streaming.

Είναι δεδομένο ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες άλλαξαν άρδην το τοπίο στο χώρο των media. Πλέον, υπάρχει πολύ σκληρός ανταγωνισμός με τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά η αλήθεια είναι πως ο κόσμος τα τελευταία χρόνια δείχνει ξεκάθαρα την προτίμηση του στην υπηρεσία του streaming. Αυτή η νέα τάση ήρθε και στην Ελλάδα και, ήδη, έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές. Το μέλλον αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και η τεχνολογία επιτρέπει ολοένα και περισσότερα βήματα.

Πηγή: pierianews.gr