Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη σήμερα να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να βελτιώσουν τις σχέσεις παρά τις διαφωνίες, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, σύμφωνα με το reuters.

Οι δύο χώρες φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξημένη συνεργασία τους θα έχει περιφερειακά οφέλη, δήλωσε η προεδρία μετά τις συνομιλίες.

Αναλυτικότερα:

Για περίπου δύο ώρες και μέσα σε θετικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται στις συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και για το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, όπως το σκηνικό διαμορφώνεται από τις δραματικές εξελίξεις με την εισβολή στη Ρωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν από κοινού να πέσουν οι τόνοι. Και στον ορίζοντα υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα, πάντα, με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το…πράσινο φως για την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Άγκυρα. Από εκεί και πέρα, εφόσον οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχίσουν να πορεύονται σε ομαλό επίπεδο, το Φθινόπωρο Αθήνα και Άγκυρα θα οδεύσεων προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, με τη συμμετοχή των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες, μετά από πολύ καιρό συνομίλησαν ως σύμμαχοι, απέναντι στα προβλήματα που αναδύονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις δύο ώρες, η συζήτηση ξεκίνησε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για να φτάσει στα διμερή ζητήματα. Και στα διμερή, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους, ωστόσο το κλίμα δεν ήταν αυτό των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στη συνεργασία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους από την Ουκρανία. Όπως αναφέρουν, παράλληλα, κυβερνητικές πηγές η σημερινή συνάντηση βάζει  το θελεμιο για μία πιο ήρεμη εποχή στη σχέση των στο χωρών. Καθώς, υπάρχει αμοιβαίο όφελος να πέσουν οι τόνοι και η επικοινωνία να είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: pierianews.gr