Με απαλλακτική κρίση, μετά από ανάλογή εισαγγελική πρόταση, κλείνει και ο φάκελος του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis, βάζοντας τέλος σε μια πολυτετή δικαστική περιπέτεια για τον πρώην υπουργό. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο των ερευνών μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας απάλλαξε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε απαγγελθεί.

Απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία ζητούσε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του Α. Λοβερδου και την οποία υιοθέτησαν οι δικαστές.

Αόριστες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστές αναφέρονται ειδικά στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης” τις οποίες χαρακτηρίζουν ως “αόριστες”, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε, δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Μάλιστα αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Το βούλευμα (εισηγητής ο πρωτόδικης Αθανάσιος Μαρνέρης) καταλήγει πως δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.

Πηγή: pierianews.gr