Καταστροφικές επιπτώσεις από την καταιγίδα Κερκ στη δυτική Ευρώπη

Καταστροφικές επιπτώσεις από την καταιγίδα Κερκ στη δυτική Ευρώπη

Η καταιγίδα Κερκ, που χτύπησε τη δυτική Ευρώπη την Τετάρτη 9/10, προκάλεσε σοβαρές καταστροφές. Στη νότια Γαλλία, η καταιγίδα είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου ατόμου, καθώς ριπές ανέμου αναποδογύρισαν τρία σκάφη στην πόλη Σετ. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Enedis ανακοίνωσε ότι πάνω από 67.000 πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη στο Παρίσι, όπου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει όλες τις κρατικές υπηρεσίες και προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί: «Αυτά τα επεισόδια θα έχουν επαναληπτική τάση. Ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται με έντονους τρόπους στην καθημερινότητά μας».

Στον νομό Σεν-ε-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, έχουν επιβληθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς οι βροχοπτώσεις φούσκωσαν τον ποταμό Γκραν Μορέν, που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα. Σχεδόν 29 άλλοι νομοί τέθηκαν σε «πορτοκαλί συναγερμό», εξαιτίας των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων.

Στην Πορτογαλία, η αρχή πολιτικής προστασίας αναγνώρισε περισσότερα από 1.300 περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως πτώσεις δέντρων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, με το Πόρτο να πλήττεται περισσότερο. Σχεδόν 300.000 νοικοκυριά υπήρξαν χωρίς ρεύμα λόγω της καταιγίδας.

Στην Ισπανία, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για ισχυρούς ανέμους έως και 140 χιλιόμετρα την ώρα, ειδικά στο πριγκιπάτο των Αστουριών, ενώ εγκαταστάθηκαν «πορτοκαλί συναγερμοί» για τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της χώρας. Στη Γαλικία, δρόμοι αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις λάσπης και πεσμένα δέντρα.

Πηγή: documentonews.gr