Ανατροπή στις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ

Ανατροπή στις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχει απορρίψει την πρόταση για ανακωχή που κατέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, σχετικά με τη Χεζμπολάχ. Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι οι φήμες περί κατάπαυσης του πυρός δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει στην αμερικανογαλλική πρόταση.

Πληροφορίες από το γραφείο του Νετανιάχου αντέτειναν ότι ένα ρεπορτάζ του καναλιού 12, το οποίο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα μετριάσουν τις επιθέσεις στο Λίβανο, είναι «αντίθετο με την αλήθεια». Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δώσει εντολή στις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίσουν τις επιθέσεις με πλήρη ένταση, μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στρατιωτικοί στόχοι.

Σαφείς δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στο βόρειο μέτωπο. Ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πολεμάει τη Χεζμπολάχ μέχρι την ολοκληρωτική νίκη και την επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, μαζί με άλλους συμμάχους, ζήτησαν από το Ισραήλ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο 21 ημερών, προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες που ανησυχούν τον Λίβανο και προοιωνίζουν μια χερσαία εισβολή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, που εξέφρασε ελπίδες για μια ειρηνική λύση, δεν έλαβε αναγνώριση από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές, πλήττοντας θεμελιώδεις στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα. Πρόσφατα, ένας αεροπορικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 23 Σύρων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, όταν το Ισραήλ έπληξε κτίριο στην πόλη Γιουνίν του Λιβάνου.

Πηγή: documentonews.gr