Ανατροπή στο Δίκαιο των Αμβλώσεων στην Τζόρτζια μετά την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ανατροπή στο Δίκαιο των Αμβλώσεων στην Τζόρτζια μετά την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τζόρτζια επανέφερε σε εφαρμογή την απαγόρευση αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ το δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση που υπέβαλε η Πολιτεία εναντίον απόφασης κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό. Η απαγόρευση θα ισχύσει από σήμερα Τρίτη στις 17.00 τοπική ώρα.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης SisterSong Women of Color Reproductive Justice Collective, Μόνικα Σίμσον, δήλωσε: «Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τζόρτζια πήρε το μέρος των εξτρεμιστών που τάσσονται κατά των αμβλώσεων. Κάθε λεπτό που περνάει, με αυτήν την επιζήμια απαγόρευση των αμβλώσεων οι γυναίκες στην Τζόρτζια υποφέρουν».

Ο νόμος, ο οποίος σχεδόν απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις μόλις εντοπιστεί καρδιακός παλμός γύρω στην 6η εβδομάδα, εγκρίθηκε το 2019 αλλά εφαρμογές του καθυστέρησαν μέχρι το 2022, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το δεδικασμένο της απόφασης Roe v. Wade. Ο δικαστής Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι της κομητείας Φούλτον είχε κρίνει την απαγόρευση ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία, υπογραμμίζοντας ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα κοινής ιδιοκτησίας.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι προσωρινή και θα παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι να ακούσουν οι δικαστές τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και να εκδώσουν τελεσίδικη απόφαση.

Πηγή: documentonews.gr