Αναβολή της Απαγόρευσης Προϊόντων από Υλοτομημένα Δάση προκάλεσε Κριτική για την Περιβαλλοντική Πολιτική της ΕΕ

Αναβολή της Απαγόρευσης Προϊόντων από Υλοτομημένα Δάση προκάλεσε Κριτική για την Περιβαλλοντική Πολιτική της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την απόφαση της προεδρίας της Κομισιόν να καθυστερήσει την εφαρμογή κανόνων που απαγορεύουν την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από υλοτομημένα δάση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναβολή αυτής της σημαντικής ρύθμισης για έναν χρόνο, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία και σφοδρή κριτική από οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή η εξέλιξη εγείρει φόβους ότι η ΕΕ επιστρέφει σε μια περίοδο υποχώρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Λίγες μέρες νωρίτερα, οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν την προστασία των λύκων, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της πράσινης πολιτικής της Ένωσης. «Η φον ντερ Λάιεν υπονομεύει ήδη την Πράσινη Συμφωνία», τόνισε η ευρωβουλευτής Ντελάρα Μπέρκχαρντ.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius χαρακτήρισε την καθυστέρηση «βήμα προς τα πίσω στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα βλάψει την αξιοπιστία της ΕΕ στο διεθνές επίπεδο. Ο Βέμπερ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην αντίθεση με τη γραφειοκρατία, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι μια προστασία για τους αγρότες.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου οι αγροτικές ομάδες και οι χώρες της ΕΕ ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών νόμων στις τοπικές βιομηχανίες. Το Παρίσι είχε πιέσει για τη θέσπιση της απαγόρευσης, ελπίζοντας να στηρίξει τους Ευρωπαίους αγρότες. Παρ’ όλα αυτά, η καθυστέρηση αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις, με ευρωβουλευτές να την χαρακτηρίζουν «ντροπή» και να επιρρίπτουν ευθύνες στην Επιτροπή για την αναμενόμενη αυτή καθυστέρηση.

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες είναι ανησυχητικές, καθώς η αποψίλωση των δασών εξακολουθεί να επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή και να πλήττει τη φύση παγκοσμίως. Πηγή: documentonews.gr