Αποτυχία της Ιταλικής Κυβέρνησης στην Υλοποίηση Μεταναστευτικής Συμφωνίας με την Αλβανία

Αποτυχία της Ιταλικής Κυβέρνησης στην Υλοποίηση Μεταναστευτικής Συμφωνίας με την Αλβανία

Η απόφαση ενός ιταλικού δικαστηρίου ότι οι τελευταίοι 12 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κρατούνται σε έναν νέο μεταναστευτικό κέντρο στην Αλβανία, πρέπει να μεταφερθούν στην Ιταλία, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Μελόνι και των Τιράνων. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και η απόφαση εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα των προτεινόμενων κέντρων επεξεργασίας εκτός της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή, που έχει υπογραφεί από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, προϋποθέτει ότι οι άνδρες που συλλαμβάνονται σε διεθνή ύδατα κατά τη διάρκεια της προς την Ευρώπη διαδρομής τους θα κρατούνται σε αυτό το κέντρο όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση των δικαστών σημαίνει ότι το κέντρο έχει ουσιαστικά αδειάσει, με τέσσερις από τους 16 αρχικά κρατούμενους να επιστρέφουν άμεσα στην Ιταλία.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, το κόμμα της Μελόνι, αντέτεινε την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τους δικαστές ως «πολιτικοποιημένους» και υποστηρίζοντας ότι έχουν σκοπό να καταργήσουν τα ιταλικά σύνορα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι ανακοίνωσε ότι θα ασκήσουν έφεση μέχρι το Ανώτατο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το έργο της Ιταλίας στην Αλβανία θα γίνει ευρωπαϊκό νόμο.

Οι 16 αιτούντες άσυλο έφτασαν στο αλβανικό λιμάνι Σενγκίν από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Η δικαστής Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι επεσήμανε την αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης ως «ασφαλή» και το Δικαστήριο της ΕΕ είχε προηγουμένως κρίνει ότι η κατάσταση ενός κράτους εκτός της ΕΕ δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ασφαλής, εάν δεν είναι ολόκληρη η επικράτειά του.

Κριτικές δέχεται η συμφωνία από κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες την έχουν χαρακτηρίσει «απάνθρωπη και δαπανηρή». Το Δημοκρατικό Κόμμα υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε αποτύχει και καλεί τη Μελόνι να ζητήσει συγγνώμη, ενώ άλλες οργανώσεις ζητούν άμεσες παραιτήσεις.

Η ανατροπή αυτής της συμφωνίας θέτει ερωτήματα για το μέλλον της πολιτικής μετανάστευσης της Ιταλίας και της ΕΕ συνολικά. Αναμένονται και άλλες νομικές εξελίξεις και αντιδράσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Πηγή: documentonews.gr