Δίκη της Μαρίν Λεπέν και δεξιών εθνικιστών για χρηματοδοτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δίκη της Μαρίν Λεπέν και δεξιών εθνικιστών για χρηματοδοτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Μαρίν Λεπέν και άλλοι δεξιοί εθνικιστές από τη Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικές κατηγορίες στο Παρίσι, σχετικά με τη χρηματοδότηση ανύπαρκτου προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάμεσά τους είναι και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN). Οι κατηγορίες αφορούν περίοδο από το 2004 έως το 2016 και περιλαμβάνουν όχι μόνο το κόμμα της Λεπέν, αλλά και προηγούμενους αιρετούς αξιωματούχους και τους βοηθούς τους.

Η κεντρική κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι το κόμμα της Λεπέν λάμβανε κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα εργάζονταν για το κόμμα και όχι για τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που εμπλέκεται στην υπόθεση ανέρχεται σχεδόν στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις κατηγορίες, η Λεπέν έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται την ενοχή της, ενώ πέρυσι επέστρεψε 330.000 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί παραδοχή παράβασης.

Αν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης μέχρι 10 έτη. Επίσης, αν προκύψει καταδίκη, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να εκλεγούν σε δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την υποψηφιότητα της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2027. Η υπόθεση δημιουργεί σοβαρά ζητήματα όχι μόνο για την ίδια αλλά και για το κόμμα της.

Πηγή: documentonews.gr