Εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη, με αυξανόμενους φόβους για μια πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο. Στην ατμόσφαιρα κυριαρχούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να προετοιμάζεται για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο. Η έκκληση των ΗΠΑ και άλλων χωρών για κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται να αποδίδει, καθώς οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να “χτυπά τη Χεζμπολάχ”. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, επιβεβαίωσε την δέσμευση για την εξόντωση των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ και δήλωσε ότι οι αποστολές παραμένουν σαφείς.

Πρόσφατα, ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 15, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Οι προσπάθειες για μια εκεχειρία 21 ημερών, τις οποίες προτείνουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας και άλλων χωρών, μοιάζουν να απέχουν. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία, επιμένοντας ότι η μάχη κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των δυνάμεων για επιχείρηση για την εξόντωση της τρομοκρατικής υποδομής της Χεζμπολάχ.

Εν τω μεταξύ, ο λιβανικός υπουργός Υγείας ενημέρωσε για τουλάχιστον 72 θανάτους και σχεδόν 400 τραυματισμούς λόγω των συγκρούσεων. Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, οι τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει αντίκτυπο στους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την ελπίδα μιας πολιτικής λύσης που θα αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στρατηγικοί τους στόχοι.

Πηγή: documentonews.gr