Εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε ένταση μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο την 27η Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση μοιάζει να επιδεινώνεται, με τις ελπίδες για μια κατάπαυση του πυρός να διαλύονται, εν μέσω ανησυχιών για μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Ανακύπτει το ερώτημα σχετικά με την αντίδραση της Χεζμπολάχ, μιας στρατιωτικά ισχυρής οργάνωσης υποστηριζόμενης από το Ιράν.

Αμέσως μετά τη δολοφονία, υπήρξε έντονη αντίδραση από τους συμμάχους της Χεζμπολάχ, με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, να δηλώνει ότι «το αίμα του Νασράλα δεν θα παραμείνει ανεκδίκητο». Παρά τις απώλειες, οι διοικητικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της Χεζμπολάχ παραμένουν σε θέση να τη διατηρήσουν λειτουργική, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται η ανάδειξη διαδόχου και η κατασκευή ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας.

Η Χεζμπολάχ διατηρεί επιπλέον την στρατηγική της δύναμης, με πυραύλους ακριβείας που θα μπορούσαν να πλήξουν στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, εάν η οργάνωση απειληθεί με διάλυση, το Ιράν ενδέχεται να παρέμβει στρατιωτικά, ενδεχομένως με επιθέσεις σε στόχους του Ισραήλ, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Στο Ισραήλ, αναμένονται εξελίξεις, καθώς οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, η οποία θα αποτελούσε την τέταρτη τέτοιου είδους επιχείρηση τα τελευταία 50 χρόνια. Οι κάτοικοι των νότιων προαστίων της Βηρυτού αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, προτού ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερθεί στη δυνατότητα στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ.

Ο Γκάλαντ, σε σχόλια που έκανε κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, επισήμανε πως η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι το τέλος. Ανέφερε επίσης πως θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να διασφαλιστεί η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία απορρίφθηκε από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: documentonews.gr