Επερχόμενος τυφώνας Μίλτον προκαλεί πανικό και μαζικές εκκενώσεις στη Φλόριντα

Επερχόμενος τυφώνας Μίλτον προκαλεί πανικό και μαζικές εκκενώσεις στη Φλόριντα

Λίγες ώρες απομένουν προτού ο τυφώνας Μίλτον πλήξει τις ακτές της Φλόριντα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους. Ο τυφώνας, κατηγορίας 5, συνοδεύεται από ανέμους που αναμένεται να φτάσουν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες που διαμένουν σε παράκτιες περιοχές έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Τα μποτιλιαρίσματα στους αυτονόητους δρόμους εξόδου είναι ήδη μεγάλα, ενώ οι κάτοικοι αγωνίζονται να προμηθευτούν καύσιμα, καθώς πολλά πρατήρια έχουν στερέψει. Αν και η διαδρομή του τυφώνα μπορεί να αλλάξει, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις, ανακοίνωσε πως η χερσόνησος της Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης ή συναγερμού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι «πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», επισημαίνοντας την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργεί ο τυφώνας.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των τυφώνων. Η θερμοκρασία στα νερά του βόρειου Ατλαντικού έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας ανησυχίες για τις πλημμύρες που μπορεί να επιφέρουν οι βροχοπτώσεις του Μίλτον.

Στην Τάμπα, οι πολίτες σπεύδουν σε καταστήματα για προμήθειες πρώτης ανάγκης, με πολλούς να προγραμματίζουν απομάκρυνση από την περιοχή. Έγιναν ήδη εντολές αναγκαστικής εκκένωσης για πολλές κομητείες, με τη δραστική προετοιμασία να περιλαμβάνει τη διανομή γεννητριών και σκηνών.

Στο Ορλάντο, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της, ενώ οι κάτοικοι προετοιμάζονται για το σχηματισμό πλημμυρών και αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις. Ο Μίλτον αναφέρεται ήδη ως μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα, με φοβίες για ενδεχόμενες θύρες και ζημιές.

Πηγή: documentonews.gr