Η Χαμάς Επιλέγει Νέο Πολιτικό Ηγέτη Μετά τον Θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Η Χαμάς Επιλέγει Νέο Πολιτικό Ηγέτη Μετά τον Θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Η Χαμάς βρίσκεται τώρα σε διαδικασία επιλογής νέας πολιτικής ηγεσίας, δεδομένου ότι ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός για την ηγεσία του κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε πρόσφατες συγκρούσεις. Καθώς εξετάζει τους υποψηφίους της, θα είναι αναγκαίο να εξετάσει τις απαιτήσεις του Ιράν, του κύριου υποστηρικτή της, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, τόπου διαμονής των βασικών υποψηφίων.

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, αναπληρωτής του Σινουάρ, είναι ένα από τα πρόσωπα που εξετάζονται για τη διαδοχή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι μέχρις ότου ο ισραηλινός στρατός αποσυρθεί από τη Γάζα. Αν και η ηγεσία της Χαμάς παραδοσιακά ανανεώνεται γρήγορα, η προσωρινή διακυβέρνηση έχει μεταφερθεί στον Χάγια, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ. Εκείνος διατηρεί καλή σχέση με τη στρατιωτική πτέρυγα και τους προηγούμενους ηγέτες.

Στις φήμες που κυκλοφορούν αναφορικά με τη νέα ηγεσία, ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία, πιθανότατα θα αποκτήσει πιο σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της Χαμάς όσον αφορά τη στρατιωτική δράση. Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, θεωρεί ότι οι ευθύνες του Σινουάρ πιθανότατα θα κατανεμηθούν σε δύο διαφορετικά πρόσωπα: έναν για τις στρατιωτικές υποθέσεις και έναν για την πολιτική διαχείριση.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι τεταμένη, με την οργάνωση να αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις και απώλειες. Είναι ασαφές πώς θα αντιδράσει η Χαμάς στην απώλεια της ηγεσίας της, ενώ οι στρατηγικές της στον πόλεμο με το Ισραήλ θα επηρεαστούν σημαντικά. Ο Χάγια, ως ντε φάκτο ηγέτης, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις λόγω των περιορισμένων επικοινωνιών με τους μαχητές στη Γάζα, ενώ αναμένονται επίσης και σημαντικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς, με το θάνατο του Σινουάρ, μπαίνει σε μια νέα εποχή απόφασης και ανασύνταξης, με πολλές προκλήσεις μπροστά της. Πηγή: documentonews.gr