Η διαμάχη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο θέτει σε αμφισβήτηση την υποψηφιότητα του Κώστα Καδή στην ΕΕ

Η διαμάχη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο θέτει σε αμφισβήτηση την υποψηφιότητα του Κώστα Καδή στην ΕΕ

Μια μακροχρόνια περιβαλλοντική διαμάχη στη Λεμεσό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την υποψηφιότητα του Κώστα Καδή ως επιτρόπου της ΕΕ. Ο Καδής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Κύπρου, αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά μια αποκαλυπτική έκθεση που έφτασε στο γραφείο του τον Ιανουάριο αναδεικνύει σοβαρές παραλείψεις της κυβέρνησης στην εκτέλεση ενός έργου επεξεργασίας αποβλήτων, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω 46 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό, περισσότερο από έξι χρόνια μετά την έναρξή του, κατηγορείται για παράνομη απόρριψη αποβλήτων στη νότια Λεμεσό.

Ως υπουργός, ο Καδής ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία της εγκατάστασης στο Πεντάκωμο, όπου απέβλητα θάβονταν αντί να επεξεργάζονται, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκές κανονιστικές διατάξεις. Η κατάσταση αυτή έχει αυξήσει την πίεση στους πολίτες και τους περιβαλλοντικούς φορείς, με πολλούς να αμφισβητούν τις ικανότητες του Καδή να αναλάβει έναν ευρωπαϊκό ρόλο σχετικά με τη διαχείριση των ωκεανών και της αλιείας.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είχε τεθεί υπό τον όρο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εξασφάλιζε πωλητές για το παραγόμενο καύσιμο, αλλά τα απόβλητα που συλλέγονται δεν είναι κατάλληλα για την παραγωγή αυτού του καυσίμου, οδηγώντας σε παραβιάσεις της νομοθεσίας. Συν τοις άλλοις, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση γνώριζε εγκαίρως τις ακαταλληλότητες των αποβλήτων, αλλά συνέχισε τη συνεργασία της με την ΕΕ.

Κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στην κατάσταση στο Πεντάκωμο. Δυσμενή αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν σωρούς απορριμμάτων που προκαλούν δυσοσμία και είναι φανερά πρόβλημα για τις γειτονικές κοινότητες. Ανθρωποι όπως η πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης Κύπρου» έχουν επισημάνει την αδυναμία της εγκατάστασης να συμβαδίσει με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η παρούσα κατάσταση των αποβλήτων ανησυχεί τους πολίτες, ειδικά καθώς η νόμιμη υγειονομική ταφή απαιτεί από το υπουργείο να παρακολουθεί και να βεβαιώνεται για την αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων. Τα ερωτήματα για την εξειδίκευση και την υπευθυνότητα του Καδή στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού, καθώς και η συνέχιση της παράνομης απόρριψης, φέρνουν στο προσκήνιο τον κίνδυνο της επιδείνωσης της κατάστασης αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση.

Εν τω μεταξύ, η Medcon & DB Technologies που διαχειρίζεται τη μονάδα έχει προσφύγει νομικά κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την αποτυχία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τη μη αναγνώριση των προβλημάτων που προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο Πεντάκωμο απαιτεί οργανωμένη παρέμβαση και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη διαχείριση αποβλήτων.

Αν και το ζήτημα δεν είναι νέα, η πρόσφατη ανάπτυξή του δημιουργεί ανυπόφορη πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση και στον Καδή, με την υποψηφιότητά του να τίθεται έτσι σε αμφισβήτηση, καθώς πλησιάζει να παρουσιαστεί ενώπιον των Ευρωβουλευτών. Πηγή: documentonews.gr